Starbucks na Tajwanie wykonany z recyklingowanych kontenerów transportowych

Tajwański Starbucks zaprezentował właśnie pierwszą swoją kawiarnię wykonaną z kontenerów, jaka znalazła się na terenie Azji i Pacyfiku. Kawiarnia stanęła w okolicy centrum handlowego Zatoka Hualien, ale nie została jeszcze oficjalnie otwarta.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Kawiarnia znajduje się w turystycznym regionie miasta słynącym ze swojej kuchni i doskonałych widoków na góry i Pacyfik. Nowy Starbucks ma 320 m2 i będzie posiadał sporo miejsca, gdzie odwiedzający cieszyć będą mogli się doskonałą kawą.

Starbucks jest pierwszym podmiotem, który oficjalnie poinformował o swojej obecności w nowym centrum handlowym. Zrobił to za pomocą 29 kontenerów transportowych zmodyfikowanych i zaaranżowanych zgodnie z projektem słynnego japońskiego architekta, Kengo Kuma, który projektował już budynki dla Starbucksa w Japonii.

Nowy budynek zainspirowany został tradycyjną chińską architekturą i przyrodą Tajwanu. W środku odnaleźć możemy ciepłe wnętrza z wygodnymi fotelami. Budynek jest w wielu miejscach przeszklony, dzięki czemu przestrzeń oświetla naturalne światło przez większość dnia. Dodatkowo można przez nie podziwiać mural, znajdujący się na ścianie centrum handlowego Hualien.

Mural na ścianie centrum handlowego ma za zadanie tworzyć ciekawy kontrast z białym budynkiem Starbucksa. Tematyką murala są postacie Amis, integralnie związane z kulturą tego regionu.

Po drugiej stronie kawiarni rozciąga się widok na pobliskie góry i dzielnicę portową. Można go podziwiać z wnętrza kawiarni.

Projekt ten jest częścią nowej strategii marki. „Zieleńsze Kawiarnie Starbucks” to inicjatywa, której celem jest tworzenie bardziej zrównoważonych i przyjaznych środowisku placówek firmy. Głównymi motywami przewodnimi projektu jest wykorzystywanie materiałów z odzysku, takich jak np. stare kontenery. Już 45 tego typu budynków stanęło w Stanach Zjednoczonych.

Starbucks stworzył nawet specjalny prefabrykowany kontener, co umożliwia ustawienie go niemalże w dowolnym miejscu, nawet takim, które nie jest przystosowane do budownictwa. Dzięki temu sieć może budować kawiarnie w zupełnie nowych miejscach, minimalizując jednocześnie presję na środowisko naturalne ze strony swojej działalności.