Wiadomości OZE Supermarkety już niebawem staną się magazynami energii 27 kwietnia 2018 Wiadomości OZE Supermarkety już niebawem staną się magazynami energii 27 kwietnia 2018 Przeczytaj także Polska Przedłużone moratorium polskich lasów. Leśnicy protestują Ministerstwo Klimatu i Środowiska przedłużyło moratorium, mające chronić najcenniejsze polskie lasy. Przeciwko decyzji protestują Lasy Państwowe, których przedstawiciele obawiają się… Wiadomości OZE Ludzki mocz – czy może być stosowany jako nawóz dla wzrostu upraw? Jak się okazuje, ludzki mocz może mieć nietypowe zastosowanie. Jego skład to bomba odżywcza dla roślin, wspomagająca wzrost upraw. Co więcej, pozyskiwanie moczu jest darmowe i ekologiczne, w przeciwieństwie do nawozów syntetycznych. Zmieniający się system energetyczny, który stopniowo odchodzi od paliw kopalnych na rzecz odnawialnych źródeł energii, staje się wyzwaniem dla współczesnego budownictwa. Jednym z nich jest konstruowanie inteligentnych budynków zdolnych do magazynowania energii. Zdaniem ekspertów taką właśnie rolę będą w przyszłości pełniły supermarkety, wpisując się tym samym w strategię smart city. Supermarket pełniący równocześnie funkcję magazynu energii będzie wyposażony w takie urządzenia, jak np. panele fotowoltaiczne zapewniające dopływ energii elektrycznej, stacje ładowania samochodów elektrycznych lub nawet systemy, których celem będzie odprowadzanie nadmiaru ciepła do najbliższej sieci ciepłowniczej. Reklama „Większość sieci supermarketów jest bardzo zainteresowana podnoszeniem efektywności energetycznej. W ostatnich latach odnotowały one dużą presję na zwiększanie marż, więc takie rozwiązania dają im szansę na podnoszenie rentowności sklepów. A jednocześnie mogą zrobić coś dobrego dla świata. To z kolei jest ważne dla ich klientów, więc w swoich kampaniach marketingowych mogą się pochwalić również swoją działalnością ekologiczną” – podkreśla cytowany przez portalu ebiomasa.pl Kjell H. Strøm, specjalista z firmy Danfoss zajmującej się rozwiązaniami dla ogrzewnictwa, klimatyzacji i chłodnictwa. Zrównoważony rozwój oraz zwiększająca się efektywność energetyczna wpływają pozytywnie na środowisko naturalne, ale także ocieplają wizerunek marki oraz umożliwiają jej zaoszczędzenie pieniędzy. „Efektywność energetyczna jest dziś w budownictwie bardzo ważna. Ciekawe jest to, że budownictwo zostało całkowicie przedefiniowane poprzez nowe technologie, w szczególności cyfryzację, internet rzeczy, możliwość zmierzenia wielu czynników i odpowiednie zareagowanie na nie. Budowanie zaczęło przypominać systemy kontrolowane w czasie rzeczywistym. Dzięki temu możemy odpowiadać na pewne kluczowe wyzwania, takie jak zrównoważony rozwój i efektywność energetyczna” – zauważył prof. Carlo Ratti, architekt i wykładowca na Massachusetts Institute of Technology, w wypowiedzi zamieszczonej na portalu ebiomasa.pl. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.