Światowy Dzień Ptaków Wędrownych. QUIZ o bocianach

Głównym celem Światowego Dnia Ptaków Wędrownych jest promowanie wiedzy o ptakach migrujących – zwłaszcza tych zagrożonych wyginięciem. Z tej okazji chcemy przybliżyć sylwetkę najpopularniejszego w Polsce ptaka wędrownego, jakim niewątpliwie jest bocian biały. Swoją wiedzę o tym niekwestionowanym królu polskiej strzech możecie sprawdzić – jak zawsze – w specjalnie przygotowanym przez nas quizie.

powered by Typeform

O tym, że boćki na zimę odlatują do ciepłych krajów, wie każde dziecko. Badania migracji tych wyjątkowych ptaków pozwoliły ustalić zarówno same rejony ich zimowania w Afryce, jak i  trasy ich wędrówek. Dzięki metodzie obrączkowania naukowcom udało się ustalić dwie główne ścieżki migracyjne: zachodnią – omijającą Morze Śródziemne od zachodu przez Gibraltar, oraz wschodnią – omijającą Morze Śródziemne od wschodu przez Bosfor. Niezależnie od wybranej trasy, bociani lot do Afryki zajmuje około 57 dni.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Polskie bociany migrują wschodnia trasą przez Cieśninę Bosfor, Izrael do wschodniej i środkowej Afryki, najdalej zimując w południowych rejonach RPA. Unikają przelotów nad Morzem Śródziemnym, gdyż te najczęściej kończą się dla nich utopieniem. W czasie wędrówki ptak wykorzystuje wyłącznie ciepłe prądy powietrzne, a wysiłek energetyczny, jaki ponosi w tym czasie, jest zbliżony do tego, gdy stoi na gnieździe. 

W Polsce jest coraz mniej bocianów   

Przez lata Polska była państwem, w którym żyło najwięcej bocianów w Europie.  Niestety ich liczba w naszym kraju spada. Liczenie tych ptaków zorganizowane w 2004 roku przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody „pro Natura” wykazało w naszym kraju 52 tysiące par lęgowych. Wstępne wyniki badań prowadzonych dziesięć lat później przez Grupę Badawczą Bociana Białego wraz z wieloma polskimi organizacjami pozarządowymi dowodzą, że od tego czasu liczba par bociana spadła i wynosi około 45 tysięcy par. Tym samym Polska straciła pozycję lidera na rzecz Hiszpanii, w której zamieszkuje ich obecnie 48 tysięcy.

Zdaniem ornitologów, spadek populacji bocianów białych w Polsce wynika przede wszystkim ze zmian w rolnictwie – likwidacji łąk i terenów podmokłych, a w efekcie ubytku żerowisk, które pozwoliłyby ptakom na zdobycie pokarmu potrzebnego do wykarmienia piskląt. W efekcie bociany obecnie chętniej migrują do Hiszpanii i Portugalii, gdzie od kilku lat rozprzestrzenia się rak amerykański, który stał się dla bocianów prawdziwym przysmakiem.

Źródła: fakt.pl, bocianopedia.pl, wiadomosci.wp.pl