Ostatnio w Europie wzrosło zainteresowanie technologiami geotermalnymi, które służą w wielu celach. Turcja chce wykorzystać energię geotermalną, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo żywnościowe. Podobnie, jak Islandczycy chce użyć jej w szklarniach.
Spis treści
Geotermia w szklarni, czyli szklarnia geotermalna
Przedstawiciele sektora tureckiej geotermii i żywności uważają, że obecny kryzys w rolnictwie można rozwiązać dzięki połączeniu tych dwóch dziedzin. Turcja zajmuje 7. miejsce na świecie i 1. w Europie pod względem zasobów energii geotermalnej. Turcja zaczęła więc korzystać z tych zasobów i stworzyła ogromne powierzchnie do uprawy szklarniowej.
Turcy podają, że są światowymi pionierami w uprawie warzyw w szklarniach ogrzewanych geotermią. Powierzchnię upraw szklarniowych szacują na ok. 5400 hektarów, ale dodają, że potencjał takich upraw jest znacznie wyższy. Muslum Yanmaz z organizacji, zrzeszającej inwestorów i producentów energetyki cieplnej, twierdzi, że to kryzys klimatyczny dyktuje transformację sektora żywności.
– Dziś mamy do czynienia z kryzysem klimatycznym spowodowanym globalnym ociepleniem. Dzięki rolnictwu geotermalnemu możemy produkować żywność niezależnie od warunków klimatycznych – czytamy na stronie tureckiej gazety.
Dlaczego szklarnia geotermalna jest dobra?
Geotermalne szklarnie znajdują się głównie w regionach Morza Egejskiego, Centralnej Anatolii i Południowo-Wschodniej Anatolii. Można w nich uprawiać większość jarzyn i owoców, takich jak pomidory, winogrona, bakłażany, papryka, sałata, marchew. W szklarniach rośliny dostają regularną ilość ciepła, dlatego proces wzrostu odbywa się w kontrolowanym tempie i minimalizuje się ryzyko wystąpienia chorób.
Pomidory uprawiane w szklarniach ogrzewanych energią geotermalną wykorzystują rolnictwo bezglebowe, czyli np. hydroponikę. Są eksportowane do Niemiec, Holandii oraz Anglii, a także do największych miast Turcji.

Wysokie koszty i długi zwrot
Problemem w wykorzystaniu energii geotermalnej, jak i innych źródeł energii odnawialnych pozostają zbyt wysokie koszty i długi zwrot inwestycji, często nieosiągalne dla prywatnych osób. Często inwestorzy muszą przejść też przez trudną drogę prawną i dostać poparcie społeczeństwa, aby uzyskać pozwolenia na realizację projektów. Jednak w przypadku Turcji, rząd zastosował zachęty i ułatwia szerzenie technologii, która być może okaże się ratunkiem dla niepewnej przyszłości hodowli żywności w Europie.
Czytaj też: Islandzka firma geotermalna rusza z projektem chłodzenia geotermalnego w Indiach. Skąd wziął się pomysł na ten projekt i jakie korzyści ma to przynieść Hindusom?
Bezpieczeństwo żywnościowe w niepewnych czasach
Szklarnie geotermalne mogą stanowić alternatywne rozwiązanie dla globalnego kryzysu żywnościowego. O takim kryzysie można mówić zwłaszcza w ostatnim czasie z kilku powodów:
- problemów z uprawą żywności w związku ze zmianami klimatu (susze, powodzie),
- katastrof ekologicznych,
- opóźnienia dostaw, które miały miejsce w 2020 i 2021 roku,
- wzrostu kosztów produkcji żywności i energii elektrycznej,
- kryzysu żywności związanego z agresją Rosji na Ukrainę, np. grabieżą plonów, zniszczeniem pól uprawnych.
Dobrym rozwiązaniem na rosnące koszty produkcji i problemy środowiskowe są innowacyjne metody upraw jedzenia, takie jak hydroponika, permakultura, akwaponika, szklarnie solarne, czy podwodne rolnictwo.
Jeżeli Europejczycy zrezygnują z importu rosyjskich paliw kopalnych i zmniejszą ich wykorzystanie, to jak zapewnić bezpieczeństwo energetyczne? Czytaj więcej o roli geotermii w transformacji energetycznej:
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.