Szwajcarska stodoła z 1920 roku przerobiona na nowoczesny dom jednorodzinny

Szwajcarskie biuro projektowe Ralph Germann architectes zmodernizowało starą stodołę i przerobiło ją na nowoczesny dom z drewnianą dobudówką. Znajduje się on w Orsières na południowym wschodzie Szwajcarii. Projekt i modernizacja zlecone zostały przez pięcioosobową rodzinę.

Nowoczesny budynek nazwano EKC. Oprócz wysokiej estetyki projekt wykorzystał także zaawansowane rozwiązania technologiczne i ekologiczne – pompę ciepła, panele solarne i sterowane oświetlenie LEDowe.

Fotowoltaika od Columbus Energy

the living area

EKC ma powierzchnię 200 metrów kwadratowych i posiada taras o powierzchni 10 m2.

Pierwotnie w stodole trzymano zwierzęta gospodarskie – kozy i owce, a na poddaszu magazynowano siano. Architekci z biura Ralph Germann rozebrali budynek niemalże zupełnie i odbudowali go z wykorzystaniem struktur z wzmocnionego betonu, by spełnić obecne normy budowlane. Do całości dodano wewnętrzną izolację termiczną, by pozostawić oryginalną, rustykalną estetykę.

The dining room

„Dodanie ogromnych okien i kamieniarki współgra ze stara bryłą budynku”, mówi architekt. „Szkło zastąpiło po prostu pewne powierzchnie drewna. Duże okna dostarczają pasywnego ogrzewania i oświetlają pomieszczenia. Balkon zbudowano w miejscu oryginalnego, który służył do suszenia na słońcu siana”. Dobudowany drewniany aneks naśladuje proporcje głównego budynku. Drewno, z którego zbudowano całość, pozyskane było lokalnie w regionie Val Ferret.

The dining area with the kitchen The steel fireplace hearth solid larch staircase sink view in the bathroom

Naturalnie oświetlone wnętrze pomalowane jest na biało, co optycznie powiększa pomieszczenia i pomaga w ich naturalnym doświetleniu. Wykończenie uzupełnia olejowany modrzew, który położono na podłodze. Z tego samego materiału zbudowano schody, pełniące rolę kręgosłupa budynku.

Dla zachowania spójnej estetyki wnętrza budynku meble zaprojektowane zostały także w biurze Ralpha Germanna. Wykonano je z modrzewiu i zintegrowano z bryłą schodów. W kuchni uzupełniono je betonowym blatem.