Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania Startup stworzył ekologiczne materiały opakowaniowe wykonane ze skórek i obierków cebuli. Jak to... Ekologia
Światowy dzień żywności: jak Polacy marnują jedzenie? W 2022 roku Polacy wyrzucili aż 4,5 mln ton żywności. Jak się okazuje, najwięcej jedzenia marnują gospodarstwa domowe, z... Ekologia
Kary za marnowanie żywności dla przedsiębiorców. 50 gr za kilogram Resort rolnictwa przedstawił projekt nowelizacji ustawy, który zakłada podniesienie opłat za marnowanie żywności z 10 do 50... Ekologia
Czy zmiany klimatu wpłyną na… keczup? Kalifornijskie uprawy pomidorów zagrożone Kalifornia doświadczyła najcieplejszego lipca w historii prowadzonych pomiarów. Pożary, susze i wyjątkowo długie okresy upałów... Zmiany klimatu
W recyklingu paneli PV mogą pomóc… mandarynki Wraz ze wzrostem mocy z fotowoltaiki coraz poważniejszym problemem będzie recykling zużytych paneli PV. Jednym z cennych... Fotowoltaika
PFAS w naszej diecie. Wieczne chemikalia są niemożliwe do uniknięcia Z przeprowadzonych w ostatnich latach badań wynika, że substancje PFAS, zwane również “wiecznymi chemikaliami” znajdują się... Eko styl życia
Dlaczego latem boli głowa? Jak się chronić przed falą upałów? Czy znasz to uczucie, gdy zamiast beztrosko spacerować po plaży, szukasz leku przeciwbólowego? A może obawiasz się upałów, bo z... Zmiany klimatu
Samorządy a sprawa suwerenności żywnościowej. Koalicja organizacji pozarządowych z ważnym apelem Instytut Spraw Publicznych, CoopTech Hub, Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia oraz PoCoToEko. To organizacje, które... Depesze