Żywność eko: ochrona środowiska czy marketing? Co naprawdę kryje etykieta „bio” Rynek żywności ekologicznej dynamicznie rośnie - w 2024 sprzedaż produktów ekologicznych osiągnęła najwyższy jak dotąd... Eko styl życia
Halloween sprzyja marnowaniu żywności. Jak wykorzystać rzeźbione dynie? Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść... Depesze
All inclusive do zmiany. Coraz więcej krajów sprzeciwia się marnowaniu żywności Marnowanie żywności ma coraz poważniejsze skutki dla klimatu i środowiska. Jednym z kluczowych źródeł wyrzucania ogromnych... Zrównoważony rozwój
OZE w przemyśle spożywczym. UK wspiera piekarnie i zakłady w walce z emisjami CO₂ Firma produkująca popularne rodzaje chipsów zainwestowała swoje zyski w dekarbonizację produkcji. Przekąski popularnej w Wielkiej... Zrównoważony rozwój
Koniec marzeń o klimatycznych etykietach? Rząd odrzuca postulaty ekologów W połowie maja rząd odrzucił petycję dotyczącą wprowadzenia obowiązku informowania konsumentów o emisjach środowiskowych... Zrównoważony rozwój
„3MAJ się, Polsko!” – gdy reklama delikatesów mówi więcej niż kampania prezydencka Kiedy emocje wokół nadchodzących wyborów zaczynają przybierać na sile, a język kampanii politycznych coraz bardziej przypomina... Polska
Pola uprawne w biurowcach. Jak miasta wykorzystują puste przestrzenie? Rośnie popularność pracy zdalnej, a co za tym idzie, coraz więcej przestrzeni biurowych w większych miastach stoi pustych.... Ekologia
Uprawa warzyw i owoców w…bańkach mydlanych? Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali cieplarnię bąbelkową. Na czym polega ta... Ekologia