Ochrona środowiska Trwa masowa utylizacja kurcząt. Wielki kryzys w branży drobiarskiej 04 maja 2020 Ochrona środowiska Trwa masowa utylizacja kurcząt. Wielki kryzys w branży drobiarskiej 04 maja 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Strefa Czystego Transportu w Krakowie od 2026 roku. Kto zapłaci, kto skorzysta? Kraków jako drugie miasto w Polsce wprowadzi Strefę Czystego Transportu (SCT). Uchwałę przyjęto nocą, po burzliwej debacie radnych. Demonstracja przeciwników zgromadziła kilkanaście osób przed magistratem. Ochrona środowiska Pierwsze na świecie oświetlenie generujące kredyty węglowe. Oszczędność energii sięga 90% W celu osiągnięcia celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, kraje zwiększają wysiłki na rzecz promowania i przyjmowania nowych technologii, które są energooszczędne i niskoemisyjne. Przykładem są Chiny, które w sektorze rozwoju OZE odnotowują szybki wzrost. Równie ważna jest kwestia innowacyjności – na południe od Chin, w Malezji opracowano pierwsze oświetlenie z certyfikatem ESG. Pandemia koronawirusa uderzyła w branżę drobiarską. W Polsce trwa masowa utylizacja kurcząt, branża apeluje do zdjęcia nadwyżki mięsa. Tak źle jeszcze nie było. Reklama – Branża drobiarska domaga się natychmiastowej interwencji na rynku i zdjęcia nadwyżek mięsa. Ceny skupu są dramatycznie niskie a chętnych na zakupy i tak trudno znaleźć. Hodowcy alarmują, że będą zmuszeni do utylizacji zwierząt – informowała po Wielkanocy Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Jedna z wylęgarni zutylizowała przed świętami 120 tys. kurcząt. Podobnie dzieje się na innych fermach. Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz mówiła, że pod koniec kwietnia w chłodniach będzie zalegało 120 tys. ton dodatkowego mięsa drobiowego. Oznacza to dla producentów konieczność zagazowania zwierząt. Do tej pory takie czynności były podejmowane jedynie z powodu ptasiej grypy. Eksperci pokazują dane, z których wynika, że mięso drobiowe tanieje w szybkim tempie. – W drugim tygodniu kwietnia 2020 r. cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,13 zł/kg i była o 3% niższa niż tydzień wcześniej i o 10% niższa niż przed miesiącem – informuje w raporcie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Hodowcy sprzedają teraz drób za mniej niż 2 zł za kilogram. Na fermach jest mnóstwo zwierząt, które trzeba wykarmić, a nie przyniosą zysku – dlatego hodowcy decydują się na utylizację. – To jest żywność bardzo dobrej jakości, chwilowo nadmiarowa w Polsce, co nie znaczy, że niepotrzebna gdzieś indziej. Nasza propozycja dotyczy zdjęcia z rynku nadmiarowej ilości drobiu poprzez uruchomienie skupu interwencyjnego i wysłanie tego towaru w rejony gdzie brakuje żywności np. na południe Włoch (nawet w formie darowizny) – mówi dla K-Mag Anna Zubków z Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu oraz wiceprzewodnicząca grupy roboczej Copa-Cogeca „Jaja i drób”. Źródło: k-mag.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.