Polska Unilever Food Solutions: w 2020 r. zjemy mniej mięsa 23 stycznia 2020 Polska Unilever Food Solutions: w 2020 r. zjemy mniej mięsa 23 stycznia 2020 Przeczytaj także Polska To pierwszy taki ciągnik w Polsce. Obrobi pole… bez kierowcy Na polach uprawnych w okolicach Głubczyc (woj. opolskie) zobaczyć można nietypowy pojazd, wyciągnięty żywcem z filmów science-fiction. Urządzenie to ciągnik na gąsienicach, który jednak… nie posiada kabiny dla kierowcy. Wyprodukowany przez holenderską firmę AgXeed pojazd całkowicie samodzielnie porusza się po polu. Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … 54 proc. Polaków deklaruje, że w 2020 roku ograniczy spożycie mięsa. Unilever Food Solutions podkreśla, że nawyki żywieniowe Polaków idą w stronę fleksitarianizmu. Co to oznacza? Koniec z mięsem na talerzu każdego dnia. Reklama W 2020 roku zjemy mniej mięsa Unilever Food Solutions widzi dwa ważne trendy na 2020 rok: ograniczenie spożycia mięsa, co przełoży się na oferty dań w gastronomii, a także na portfolio firm branży mięsnej, a także wysiłek, by ograniczyć plastik, m.in. poprzez wprowadzanie biodegradowalnych opakowań. – Rok 2020 będzie czasem nasilenia się tendencji związanych ze zdrowszym jedzeniem, mającym jak najmniejszy wpływ na środowisko. W związku z tym gastronomię kształtować będzie ograniczanie spożycia mięsa – co obserwujemy już teraz. Aż 45 proc. osób zamieszkujących duże polskie miasta twierdzi, że je mniej mięsa niż wcześniej (Roślinniejemy, maj 2019 r.), a ich fleksitarianizm przekłada się na oczekiwania względem lokali gastronomicznych – 54 proc. Polaków deklaruje, że zamawia wegańskie i wegetariańskie dania (MAKRO Cash&Carry Polska, 2019 r.) – mówi Marta Kubiak-Połomka, młodszy kierownik ds. portfolio herbat i dresingów Unilever Food Solutions. W 2020 roku będziemy unikać też plastiku i zwrócimy uwagę na segregację odpadów. – Drugi wyraźnie kształtujący się trend, który ma znaczący wpływ na gastronomię, to ruch mniej odpadów / mniej plastiku – czyli ograniczenie odpadów i emisji plastiku do środowiska – dodaje Kubiak-Połomka. Unilever Food Solutions ma zamiar wprowadzić do 2025 roku opakowania, które w 100 proc. będą nadawały się do recyklingu lub kompostowania. Z kolei jedna czwarta opakowań będzie wyprodukowana z wtórnych tworzyw sztucznych. zdj. główne – Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.