Uniwersytet w Australii pokazuje jak budować energooszczędnie

Przy uniwersytecie James Cooka w Townsville w Australii powstało The Science Place – pierwsze centrum edukacyjne w Australii, które odznaczone zostało prestiżowym złotym certyfikatem energooszczędności LEED. Budynek został zbudowany aż w 96% z materiałów pochodzących z odzysku. To rekord w tej części Australii.

Budynek zaprojektowany został przez architektów z HASSELL. Przyświecała im idea zrównoważonego rozwoju, do realizacji której wykorzystano najnowocześniejsze technologie. W budynku mieszczą się sale wykładowe i ćwiczeniowe dla chemików, biochemików i biologów.

heat deflecting facade James Cook University The Science Place by HASSELL

Budynek ma powierzchnię ponad 12 tysięcy metrów kwadratowych. The Science Place funkcjonować ma jako „centrum naukowe” pełniące centralną rolę w kampusie uczelni.

Budynek ma cztery piętra – dwa wyższe dedykowane do prowadzenia badań naukowych i dwa dedykowane działalności dydaktycznej. Wszystkie piętra połączone są przeszklonym atrium, w którym znajduje się centralna klatka schodowa.

open atrium James Cook University The Science Place by HASSELL Central stair James Cook University The Science Place by HASSELL state of the art lab James Cook University The Science Place by HASSELL

„Coraz więcej naukowców z dziedzin ścisłych chce pracować w jednym budynku ze względu na zwiększenie się ilości multidyscyplinarnych projektów naukowych. The Science Place jest idealnym przykładem realizacji takiego budynku”, mówi Mark Roehrs, dyrektor biura HASSELL. „Nie tylko ma to sens z punktu widzenia zarządzania nieruchomością, ale także jest dobre dla studentów, bo poprawia interakcje między nimi”.

Interior view James Cook University The Science Place by HASSELL Light-filled atrium James Cook University The Science Place by HASSELL

Oprócz wykorzystania materiałów z odzysku, budynek dba także o wydajność energetyczną. Jest to konieczne, by zdobyć złoty certyfikat LEED. Projektanci zminimalizowali zużycie energii elektrycznej, wykorzystując maksymalnie naturalne światło słoneczne. Aby oszczędzać wodę, zamontowano specjalne krany, a jasny dach sprawia, że budynek mniej się nagrzewa, co redukuje wydatki na jego klimatyzację.

Na dachu The Science Place zainstalowano instalację fotowoltaiczną o mocy 25 kW, która generuje około 125 kWh energii elektrycznej dziennie. W budynku znajduje się także zaawansowany system zarządzania jakością powietrza oraz optymalizacji zużycia energii.

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej:

Wilk Miko zginął – najprawdopodobniej z rąk myśliwych

Miko został uratowany po tym, jak w 2018 r. potrącił go samochód. Po rehabilitacji zwierzę wypuszczono na wolność na terenie Puszczy Bydgoskiej. Zaopatrzony w obrożę z nadajnikiem wędrował, aż trafił na Opolszczyznę. Śledztwo dotyczy “dokonanego zniszczenia w świecie zwierzęcym poprzez uśmiercenie wilka, który jest gatunkiem objętym ścisłą ochroną”.