Świat USA: Konsumenci kupili zamienniki mięsa za miliard dolarów 14 stycznia 2020 Świat USA: Konsumenci kupili zamienniki mięsa za miliard dolarów 14 stycznia 2020 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Rok 2019 w USA to rok wielkich zysków na rynku spożywczym w sektorze roślinnych zamienników mięsa. Sprzedaż osiągnęła tam aż miliard dolarów. Roślinne zamienniki mięsa produkują mięsni giganci: Smithfield Foods czy Tyson Foods. Reklama Według danych Nielsen sprzedaż roślinnych zamienników mięsa wzrosła o 10,2% w 2019 roku, osiągając 946,6 mln dolarów. Eksperci mówią, że „jesteśmy na początku dużej zmiany”. To efekt coraz większej świadomości na temat korzyści płynących z ograniczenia spożycia mięsa zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Roślinne zamienniki mięsa produkują mięsni giganci: Smithfield Foods czy Tyson Foods. – Jako amerykańska firma spożywcza i światowy lider w dziedzinie protein, zapewnienie konsumentom możliwości wyboru i dostosowanie się do ich preferencji pozostanie integralną częścią naszej działalności – powiedział John Puley, dyrektor handlowy w Smithfield Foods. Założyciele amerykańskiego start-upu Air Protein pracują właśnie nad innowacyjnym sposobem wykorzystania zapomnianej technologii NASA. Jak to działa? Zawarty w powietrzu dwutlenek węgla przetwarza się w produkt, który odpowiada właściwościom odżywczym białka zwierzęcego. W latach 60. ubiegłego wieku, podczas jednego z eksperymentów, zauważono, że mikroorganizmy biorą czynny udział w przetwarzaniu wydychanego przez astronautów powietrza w substancje odżywcze. Amerykański start-up Air Protein opracował technologię, w której mikroorganizmy zmieszane z substancjami odżywczymi ulegają fermentacji – powstaje z nich substancja, która składa się w 80% z białka. A stąd już niedaleko do stworzenia mięsa, którego skład kwasów tłuszczowych będzie odpowiadać tym w prawdziwym mięsie z kurczaka czy wołowiny. Badacze z Air Protein przeanalizowali, że w zawartej w wyniku fermentacji substancji znajduje się witamina B12. Do produkcji mięsa „z powietrza” nie trzeba też stosować antybiotyków jak w tradycyjnej hodowli. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.