Wiadomości OZE W jaki sposób możemy zmniejszyć nasz ślad węglowy? 12 lipca 2019 Wiadomości OZE W jaki sposób możemy zmniejszyć nasz ślad węglowy? 12 lipca 2019 Przeczytaj także Polska Burza wokół protestu leśników. “Mają na celu przykryć niszczenie przyrody” Już dzisiaj odbędzie się ogólnopolski protest organizowany przez Związek Leśników Polskich. O godzinie 10 pod wszystkimi siedzibami wojewodów zgromadzą się “ludzie lasu”. Organizacje pozarządowe z obszaru ochrony środowiska wydały własne oświadczenia, w których padają mocne zarzuty w stosunku do leśników. O co chodzi w tym sporze? Polska Fale upałów zagrażają ludzkiemu zdrowiu i życiu. Ekstremalne temperatury w Polsce Ekstremalne upały po raz kolejny w tym roku występują w Polsce. IMGW wydało alarmy drugiego stopnia dot. upału dla 14 województw, czekają nas też tropikalne noce. Upały to kosztowna konsekwencja zmiany klimatu, na którą musimy reagować skuteczniej. Ślad węglowy (ang. carbon footprint) to suma gazów cieplarnianych wyprodukowanych przez człowieka w trakcie całego jego życia. Czy jest ona stała i niezmienna, czy może mamy jakikolwiek wpływ na jego zmniejszenie? Okazuje się, że mamy – i to dość istotny! Reklama Jak zmniejszyć swój ślad węglowy? – Co więc my możemy zrobić jako społeczeństwo, by zmniejszyć ślad węglowy, który emitujemy do atmosfery? Pierwsza rzecz: nasz sposób transportu. Zastanówmy się następnym razem, wybierając auto, czy aby na pewno musimy dojechać do pracy samochodem? Rowery, samochody elektryczne, transport miejski – to są sposoby, w jakie my możemy eliminować nasz ślad węglowy. (…) No i ostatni krok: energetyka w naszym domu. Czy prąd, którego używamy, powstaje z ekologicznych źródeł energii? Czy możemy zastosować panele fotowoltaiczne czy chociażby inne źródła energii w naszym domostwie? Jesteśmy społeczeństwem odpowiedzialnym i wybierajmy mądrze i odpowiedzialnie, bo to od nas zależy zmiana, którą chcemy widzieć w świecie – zaapelowała Joanna Maraszek, redaktorka portalu Świat OZE. Warto mieć świadomość, że bardzo duża ilość emisji gazów cieplarnianych związana jest z produkcją żywności. Według wyliczeń naukowców konsumenci nie zdają sobie sprawy z tego, ile gazów cieplarnianych zostaje wytworzonych w takim procesie. Przykładowo: wyprodukowanie 1 kg mięsa wymaga nakładów ok. 20 tys. litrów wody oraz 12 kg zboża i soi. W przypadku wołowiny wskaźniki są jeszcze wyższe, bowiem wynoszą nawet 50 tys. litrów wody. Statystyki dotyczące produkcji żywności pochodzenia roślinnego są łaskawsze: 15 tys. litrów wody należy przeznaczyć do wyhodowania 60 kg ziemniaków lub nawet 120 kg marchwi. W skład śladu węglowego wchodzi dwutlenek węgla, podtlenek azotu, metan oraz inne gazy szklarniowe, wyrażane za pomocą jednostki, jaką jest tona ekwiwalentu dwutlenku węgla (tCO2e). Z badań wynika, że najmniej śladu węglowego produkowane jest przez mieszkańców Afryki – w skali roku to średnio 1 tCO2e na osobę. Na przeciwległym biegunie znajdują się mieszkańcy Luksemburga i Stanów Zjednoczonych – produkują oni niemal 30 tCO2e rocznie na głowę. Statystyczny Brytyjczyk produkuje rocznie 15,4 tCO2e, natomiast Polak 8,7 tCO2e. Średnia światowa wynosi 5 tCO2e na osobę rocznie. Ze szczegółowym raportem na temat śladu węglowego można zapoznać się na stronie: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es803496a#. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.