Wiadomości OZE W jaki sposób możemy zmniejszyć nasz ślad węglowy? 12 lipca 2019 Wiadomości OZE W jaki sposób możemy zmniejszyć nasz ślad węglowy? 12 lipca 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Ślad węglowy (ang. carbon footprint) to suma gazów cieplarnianych wyprodukowanych przez człowieka w trakcie całego jego życia. Czy jest ona stała i niezmienna, czy może mamy jakikolwiek wpływ na jego zmniejszenie? Okazuje się, że mamy – i to dość istotny! Reklama Jak zmniejszyć swój ślad węglowy? – Co więc my możemy zrobić jako społeczeństwo, by zmniejszyć ślad węglowy, który emitujemy do atmosfery? Pierwsza rzecz: nasz sposób transportu. Zastanówmy się następnym razem, wybierając auto, czy aby na pewno musimy dojechać do pracy samochodem? Rowery, samochody elektryczne, transport miejski – to są sposoby, w jakie my możemy eliminować nasz ślad węglowy. (…) No i ostatni krok: energetyka w naszym domu. Czy prąd, którego używamy, powstaje z ekologicznych źródeł energii? Czy możemy zastosować panele fotowoltaiczne czy chociażby inne źródła energii w naszym domostwie? Jesteśmy społeczeństwem odpowiedzialnym i wybierajmy mądrze i odpowiedzialnie, bo to od nas zależy zmiana, którą chcemy widzieć w świecie – zaapelowała Joanna Maraszek, redaktorka portalu Świat OZE. Warto mieć świadomość, że bardzo duża ilość emisji gazów cieplarnianych związana jest z produkcją żywności. Według wyliczeń naukowców konsumenci nie zdają sobie sprawy z tego, ile gazów cieplarnianych zostaje wytworzonych w takim procesie. Przykładowo: wyprodukowanie 1 kg mięsa wymaga nakładów ok. 20 tys. litrów wody oraz 12 kg zboża i soi. W przypadku wołowiny wskaźniki są jeszcze wyższe, bowiem wynoszą nawet 50 tys. litrów wody. Statystyki dotyczące produkcji żywności pochodzenia roślinnego są łaskawsze: 15 tys. litrów wody należy przeznaczyć do wyhodowania 60 kg ziemniaków lub nawet 120 kg marchwi. W skład śladu węglowego wchodzi dwutlenek węgla, podtlenek azotu, metan oraz inne gazy szklarniowe, wyrażane za pomocą jednostki, jaką jest tona ekwiwalentu dwutlenku węgla (tCO2e). Z badań wynika, że najmniej śladu węglowego produkowane jest przez mieszkańców Afryki – w skali roku to średnio 1 tCO2e na osobę. Na przeciwległym biegunie znajdują się mieszkańcy Luksemburga i Stanów Zjednoczonych – produkują oni niemal 30 tCO2e rocznie na głowę. Statystyczny Brytyjczyk produkuje rocznie 15,4 tCO2e, natomiast Polak 8,7 tCO2e. Średnia światowa wynosi 5 tCO2e na osobę rocznie. Ze szczegółowym raportem na temat śladu węglowego można zapoznać się na stronie: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es803496a#. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.