Polska W McDonald’s dostaniemy już tylko papierowe słomki 27 stycznia 2020 Polska W McDonald’s dostaniemy już tylko papierowe słomki 27 stycznia 2020 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Sieć McDonald’s ogłosiła, że we wszystkich restauracjach w Polsce już są dostępne wyłącznie papierowe słomki. To pierwsza spośród globalnych firm, która zdecydowała się na wprowadzenie takiej alternatywy. Reklama Polska jest także pierwszym rynkiem, na którym sieć McDonald’s wdraża takie rozwiązanie. Przed wprowadzeniem do obrotu, papierowe słomki przeszły szereg testów pod kątem wytrzymałości, niezawodności i funkcjonalności – według zapowiedzi, mogą pozostawać w wodzie nawet przez 5,5 godziny i wciąż nie przemakają. – Nowe papierowe słomki w 100 proc. nadają się do recyklingu. Już teraz w większości naszych lokali znajdują się kosze umożliwiające segregację śmieci. Zmiana opakowań oraz technologie stosowane przez recyklerów umożliwiają nam stopniowe zamykanie obiegu i przetwarzanie odpadów np. na ręczniki papierowe – mówi Tomasz Kurpiewski, menadżer ds. zrównoważonego rozwoju McDonald’s Polska. Nie tylko słomki Oprócz papierowych słomek, w restauracjach McDonald pojawią się także, nowe całkowicie papierowe, kubki do lodów McFlurry i patyczki do balonów. Jak zapowiada Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska, to dopiero początek wprowadzania proekologicznych rozwiązań. – Wiemy, że jeszcze dużo pracy przed nami. Dobre rozwiązania, możliwe do wdrożenia w naszej skali, wymagają czasu. Intensywnie nad nimi pracujemy. Już wkrótce w restauracjach wdrożymy kolejne zmiany przyjazne środowisku – podkreśla Borys-Karwacka. zdj. główne – Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.