Ekologia W Portugalii znaleziono nowe zastosowania dla nadmiernie kwitnących alg 19 sierpnia 2020 Ekologia W Portugalii znaleziono nowe zastosowania dla nadmiernie kwitnących alg 19 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ekologia Naturalne nie takie dobre, jak mogłoby się wydawać. Zaskakujące wyniki badań Wbrew powszechnej opinii, naturalne materiały mogą czasami szkodzić przyrodzie bardziej, niż tworzywa sztuczne. Takie wnioski wysnuli naukowcy po przeprowadzeniu badania na dżdżownicach z udziałem włókien celulozowych. Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Z roku na rok w wyniku nagrzewania się wody przy linii brzegowej portugalskich plaż, coraz częściej dochodzi do zakwitania alg. Zjawisko to staje się podstawą dla innowacyjnych zastosowań tych morskich roślin w przemyśle, kosmetyce, czy nawet gastronomii. Reklama Glony napędzają biznes Charakterystyczny wzrost ilości firm i startupów, które proponują alternatywne i ekologiczne wykorzystanie alg morskich, opisał Polskiej Agencji Prasowej ekonomista Miguel Monteiro: – Z alg morskich korzystają dziś niektóre firmy w wyrobie kremów i innych kosmetyków bazujących na naturalnych substancjach – mówił ekspert. Chleb z alg Monteiro przypomniał, że rolnicy często wykorzystują algi jako naturalny nawóz pól uprawnych. W branży gastronomicznej ich zastosowanie promuje między innymi Politechnika w Leirii. W ciągu ostatnich lat jej naukowcy i inżynierowie wprowadzili na rynek produkty takie jak chleb, kefir czy lody. Wszystkie powstały na bazie alg. Algowa żywność Politechniki zdobyła kilka nagród w konkursach na innowacyjność w branży spożywczej. Algi jako biopaliwo Blisko dziesięć lat temu dużym zainteresowaniem cieszyły się testy zastosowania alg w ramach technologii energetycznych. Naukowcy pracowali nad ich wykorzystaniem jako biopaliwa lub dodatku do konwencjonalnych olejów napędowych. Propozycje te zyskały dużą popularność, ponieważ algi można bardzo łatwo hodować i uzyskać obfite plony. Dodatkowo, potrafią pochłaniać duże ilości dwutlenku węgla. W 2013 roku oszacowano, że ich uprawy mogłyby zredukować emisję tego gazu aż o 70%. Korea Płn.: Właściciele psów muszą oddawać je restauracjom Źródło: PAP, ekopolityka.plFot: diarioleiria.pt Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.