W Portugalii znaleziono nowe zastosowania dla nadmiernie kwitnących alg

Z roku na rok w wyniku nagrzewania się wody przy linii brzegowej portugalskich plaż, coraz częściej dochodzi do zakwitania alg. Zjawisko to staje się podstawą dla innowacyjnych zastosowań tych morskich roślin w przemyśle, kosmetyce, czy nawet gastronomii. 

Glony napędzają biznes

Charakterystyczny wzrost ilości firm i startupów, które proponują alternatywne i ekologiczne wykorzystanie alg morskich, opisał Polskiej Agencji Prasowej ekonomista Miguel Monteiro:

Fotowoltaika od Columbus Energy

Z alg morskich korzystają dziś niektóre firmy w wyrobie kremów i innych kosmetyków bazujących na naturalnych substancjachmówił ekspert.

Chleb z alg

Monteiro przypomniał, że rolnicy często wykorzystują algi jako naturalny nawóz pól uprawnych. W branży gastronomicznej ich zastosowanie promuje między innymi Politechnika w Leirii. W ciągu ostatnich lat jej naukowcy i inżynierowie wprowadzili na rynek produkty takie jak chleb, kefir czy lody. Wszystkie powstały na bazie alg.

Algowa żywność Politechniki zdobyła kilka nagród w konkursach na innowacyjność w branży spożywczej.

Algi jako biopaliwo

Blisko dziesięć lat temu dużym zainteresowaniem cieszyły się testy zastosowania alg w ramach technologii energetycznych. Naukowcy pracowali nad ich wykorzystaniem jako biopaliwa lub dodatku do konwencjonalnych olejów napędowych. Propozycje te zyskały dużą popularność, ponieważ algi można bardzo łatwo hodować i uzyskać obfite plony. Dodatkowo, potrafią pochłaniać duże ilości dwutlenku węgla. W 2013 roku oszacowano, że ich uprawy mogłyby zredukować emisję tego gazu aż o 70%.

Źródło: PAP, ekopolityka.pl
Fot: diarioleiria.pt