Eko styl życia Wegański Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne pączki 11 lutego 2021 Eko styl życia Wegański Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne pączki 11 lutego 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Uratuj jedzenie po świętach — mapa i lista Jadłodzielni [aktualizacja grudzień 2024] Święta to czas nie tylko spotkań z bliskimi i prezentów, ale też, niestety, marnowania żywności. Jedzenie, które nam zostanie, można zamrozić, rozdać po bliskich i po sąsiadach, ale można również oddać do jadłodzielni. Gdzie takie znajdziemy? Eko styl życia Święta, święta i…do kosza? Ile Polacy wyrzucają jedzenia? Święta to czas spędzony z bliskimi, prezenty oraz stół zastawiony smakołykami. Niestety, duża część tych rarytasów trafia do kosza. Liczby nie kłamią – w okresie między 23 a 30 grudnia Polacy wyrzucają niemal 62 tony jedzenia. Dzisiaj najsłodszy dzień w roku! W cukierniach możemy kupić rozmaite pączki – z cukrem pudrem, lukrem, nadzieniem czekoladowym i różanym… Możemy również przygotować własne smakołyki. Przedstawiamy przepis na pączki wegańskie i dzielimy się wskazówkami, co zrobić, aby nasz Tłusty Czwartek był bardziej eko. Reklama Składniki (12 pączków) Będziemy potrzebować: margaryna wegańska (50 g)mleko sojowe (120 ml)olej słonecznikowy (2 łyżki)mąka pszenna (250 g)cukier (50 g)proszek do pieczenia (1 łyżeczka)sól (pół łyżeczki) Czym zastąpić mięso? 7 roślinnych źródeł białka Przygotowanie Rozpuść margarynę na średnim ogniu. Dodaj mleko i 2 łyżki oleju słonecznikowego i wymieszaj. Po połączeniu składników zdejmij z ognia i odstaw na bok. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W środku zrób wgłębienie i wlej masę z masła, mleka i oleju. Mieszaj stopniowo, aż powstanie gęste ciasto. Uformuj ciasto w małe, płaskie kulki. Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej pączki i smaż ok. 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Możesz również upiec pączki w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 15 minut. Przenieś pączki na bibułkę, aby wchłonęła nadmiar oleju. Posyp lub polej pączki swoimi ulubionymi dodatkami, lub maczaj w konfiturze podczas jedzenia. Smacznego! Źródło: tasty.co Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.