Dzisiaj najsłodszy dzień w roku! W cukierniach możemy kupić rozmaite pączki – z cukrem pudrem, lukrem, nadzieniem czekoladowym i różanym… Możemy również przygotować własne smakołyki. Przedstawiamy przepis na pączki wegańskie i dzielimy się wskazówkami, co zrobić, aby nasz Tłusty Czwartek był bardziej eko.
Składniki (12 pączków)
Będziemy potrzebować:
- margaryna wegańska (50 g)
- mleko sojowe (120 ml)
- olej słonecznikowy (2 łyżki)
- mąka pszenna (250 g)
- cukier (50 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (pół łyżeczki)
Przygotowanie
- Rozpuść margarynę na średnim ogniu. Dodaj mleko i 2 łyżki oleju słonecznikowego i wymieszaj.
- Po połączeniu składników zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W środku zrób wgłębienie i wlej masę z masła, mleka i oleju. Mieszaj stopniowo, aż powstanie gęste ciasto.
- Uformuj ciasto w małe, płaskie kulki.
- Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej pączki i smaż ok. 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Możesz również upiec pączki w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 15 minut.
- Przenieś pączki na bibułkę, aby wchłonęła nadmiar oleju.
- Posyp lub polej pączki swoimi ulubionymi dodatkami, lub maczaj w konfiturze podczas jedzenia.
Smacznego!

Źródło: tasty.co
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.