Eko styl życia Wegański Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne pączki11 lutego 2021 Eko styl życia Wegański Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne pączki11 lutego 2021Przeczytaj także Eko styl życia Wołowina? Nie, dziękuję – ma za duży wpływ na klimat. Czy czeka nas rewolucja w żywności? Informacja o wpływie danego produktu spożywczego na klimat wpływa na zmianę decyzji konsumenckich i przekonuje do wyboru bardziej zrównoważonej żywności…. Eko styl życia Polacy przekonują się do kuchni roślinnej, choć nie bez przeszkód. Wynik badania Co drugi Polak przynajmniej raz w życiu próbował zrezygnować z jedzenia mięsa i przejść na dietę wegetariańską bądź wegańską – wynika z badań agencji badawczej Insight Lab, przeprowadzonych na zlecenie Pyszne.pl. Aż 12% ankietowanych zadeklarowało, że nie je mięsa bądź wszelkich produktów odzwierzęcych. Roślinna transformacja postępuje, jednak nie przychodzi nam tak łatwo. Dzisiaj najsłodszy dzień w roku! W cukierniach możemy kupić rozmaite pączki – z cukrem pudrem, lukrem, nadzieniem czekoladowym i różanym… Możemy również przygotować własne smakołyki. Przedstawiamy przepis na pączki wegańskie i dzielimy się wskazówkami, co zrobić, aby nasz Tłusty Czwartek był bardziej eko. Składniki (12 pączków)Będziemy potrzebować:margaryna wegańska (50 g)mleko sojowe (120 ml)olej słonecznikowy (2 łyżki)mąka pszenna (250 g)cukier (50 g)proszek do pieczenia (1 łyżeczka)sól (pół łyżeczki)Czym zastąpić mięso? 7 roślinnych źródeł białkaPrzygotowanieRozpuść margarynę na średnim ogniu. Dodaj mleko i 2 łyżki oleju słonecznikowego i wymieszaj.Po połączeniu składników zdejmij z ognia i odstaw na bok.W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.W środku zrób wgłębienie i wlej masę z masła, mleka i oleju. Mieszaj stopniowo, aż powstanie gęste ciasto.Uformuj ciasto w małe, płaskie kulki. Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej pączki i smaż ok. 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Możesz również upiec pączki w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 15 minut. Przenieś pączki na bibułkę, aby wchłonęła nadmiar oleju.Posyp lub polej pączki swoimi ulubionymi dodatkami, lub maczaj w konfiturze podczas jedzenia.Smacznego! Źródło: tasty.co Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.