Wegański Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne pączki

Wegański Tłusty Czwartek. Przepis na pyszne pączki


Dzisiaj najsłodszy dzień w roku! W cukierniach możemy kupić rozmaite pączki – z cukrem pudrem, lukrem, nadzieniem czekoladowym i różanym… Możemy również przygotować własne smakołyki. Przedstawiamy przepis na pączki wegańskie i dzielimy się wskazówkami, co zrobić, aby nasz Tłusty Czwartek był bardziej eko.

Podcast

Składniki (12 pączków)

Będziemy potrzebować:

  • margaryna wegańska (50 g)
  • mleko sojowe (120 ml)
  • olej słonecznikowy (2 łyżki)
  • mąka pszenna (250 g)
  • cukier (50 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (pół łyżeczki)

Przygotowanie

  1. Rozpuść margarynę na średnim ogniu. Dodaj mleko i 2 łyżki oleju słonecznikowego i wymieszaj.
  1. Po połączeniu składników zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  1. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  1. W środku zrób wgłębienie i wlej masę z masła, mleka i oleju. Mieszaj stopniowo, aż powstanie gęste ciasto.
  1. Uformuj ciasto w małe, płaskie kulki. 
  1. Rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej pączki i smaż ok. 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. 
  1. Możesz również upiec pączki w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 15 minut. 
  1. Przenieś pączki na bibułkę, aby wchłonęła nadmiar oleju.
  1. Posyp lub polej pączki swoimi ulubionymi dodatkami, lub maczaj w konfiturze podczas jedzenia.

Smacznego! 

148737163 689665834989069 2868399806842221538 n 1

Źródło: tasty.co

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.