Wiadomości OZE Wegańskie hot-dogi w „Żabce” 06 listopada 2019 Wiadomości OZE Wegańskie hot-dogi w „Żabce” 06 listopada 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Popularna sieć sklepów spożywczych Żabka, już w 2020 roku ma wprowadzić w oferowany przez siebie asortyment przekąsek „na ciepło” bezmięsne hot-dogi. W ofercie sosów pojawi się także wegański majonez. Reklama Coraz więcej sieci handlowych wprowadza w swoje oferty marki, które oferują alternatywne dla steków czy burgerów produkty. Wpływa na to coraz powszechniejsza zmiana w żywieniowych przyzwyczajeniach Polaków – już ok. milion osób w naszym kraju nie je mięsa, a 43% społeczeństwa deklaruje, że w najbliższym czasie ograniczy jego spożycie. Zmiany w swoim menu zapowiedziała także Żabka, czyli sieć sklepów spożywczych, która w Polsce liczy blisko 6 tys. sklepów. Jerzy Roguski, dyrektor handlowy Żabka Polska, w rozmowie z Rzeczpospolitą zapowiedział, że już w przyszłym roku do szerokiej gamy hot-dogów dołączą także parówki wege – Pracujemy obecnie nad produktem, który ma zastąpić mięso w hot dogu, tak by mógł stać się równie smacznym wyborem dla wegetarian. Chcemy stworzyć bardzo dobre rozwiązanie bezmięsne, które zapoczątkuje zupełnie nową kategorię dań w naszej ofercie – powiedział Roguski. W wegańskiej ofercie mają pojawić się także sosy stworzone wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Firma Fanex, która produkuje sosy używane m.in. w Żabce ogłosiła, że w swoim asortymencie posiada już 17 wegańskich dipów. Pośród roślinnych sosów, w ofercie Żabki, pojawi się prawdopodobnie wege-majonez. – Produkty są obecnie w fazie testowej, planujemy wprowadzić je do sprzedaży w przyszłym roku. Nieustannie pracujemy nad rozwojem naszej oferty produktów dla wegetarian w innych kategoriach – skomentował Roguski. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.