Wegańskie hot-dogi w „Żabce”

Popularna sieć sklepów spożywczych Żabka, już w 2020 roku ma wprowadzić w oferowany przez siebie asortyment przekąsek „na ciepło” bezmięsne hot-dogi. W ofercie sosów pojawi się także wegański majonez.

Coraz więcej sieci handlowych wprowadza w swoje oferty marki, które oferują alternatywne dla steków czy burgerów produkty. Wpływa na to coraz powszechniejsza zmiana w żywieniowych przyzwyczajeniach Polaków – już ok. milion osób w naszym kraju nie je mięsa, a 43% społeczeństwa deklaruje, że w najbliższym czasie ograniczy jego spożycie.

Zmiany w swoim menu zapowiedziała także Żabka, czyli sieć sklepów spożywczych, która w Polsce liczy blisko 6 tys. sklepów. Jerzy Roguski, dyrektor handlowy Żabka Polska, w rozmowie z Rzeczpospolitą zapowiedział, że już w przyszłym roku do szerokiej gamy hot-dogów dołączą także parówki wege – Pracujemy obecnie nad produktem, który ma zastąpić mięso w hot dogu, tak by mógł stać się równie smacznym wyborem dla wegetarian. Chcemy stworzyć bardzo dobre rozwiązanie bezmięsne, które zapoczątkuje zupełnie nową kategorię dań w naszej ofercie – powiedział Roguski.

W wegańskiej ofercie mają pojawić się także sosy stworzone wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Firma Fanex, która produkuje sosy używane m.in. w Żabce ogłosiła, że w swoim asortymencie posiada już 17 wegańskich dipów. Pośród roślinnych sosów, w ofercie Żabki, pojawi się prawdopodobnie wege-majonez.

Produkty są obecnie w fazie testowej, planujemy wprowadzić je do sprzedaży w przyszłym roku. Nieustannie pracujemy nad rozwojem naszej oferty produktów dla wegetarian w innych kategoriach – skomentował Roguski.

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej: