Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Zielona herbata na śniadanie – eco-friendly usługa w Japonii

green tea

Zielona herbata na śniadanie – eco-friendly usługa w Japonii

Japońska firma kemma odnowiła starą i zaprojektowała nową kawiarnię mirume. Oferuje się tu przyjazną dla środowiska herbatę w zwrotnych butelkach. Wyjątkowa usługa jest kierowana dla pracowników biurowych i wszystkich fanów tego aromatycznego naparu. 

Reklama

Pora na herbatę

Kemma zaprojektowała kawiarnię, miejsce do odpoczynku lub przestrzeń służącą do pracy. Niezależnie gdzie i jak zechcesz spędzić czas, możesz to zrobić tym razem nie przy kubku, ale przy całej butelce zielonej herbaty! Usługa “asa bottle”, czyli poranna zielona herbata została uruchomiona w mieście Nagoja – jednej z największych metropolii w Japonii (zamieszkuje tam około 9 mln ludzi).

4zLJUf7qC1 NLajPR3UN5Gh9ZJIpRttVoFShSyvvn6 BMiCx igpNQ6L4xxUbFen 9P2WeAbnttDj2p m8gX xJPaUGewWA3fNmCit07j vIhGn1NfgENiyP1w8Y yLhpA4w1pN
fot. Ryo Yahara, kemma.co

Za butelkę nie pobiera się kaucji. Według właścicieli klienci zwracają 100% butelek. Można powiedzieć, że ten wyjątkowy produkt i usługa, może działać tylko w Japonii, fot. Ryo Yahara, kemma.co

Ograniczenie śmieci

“Asa bottle” jest jednak projektem wyróżniającym się na tle innych kawiarni. Przychodząc tutaj, klienci otrzymują wielorazową, szklaną butelkę, w której znajdują się już liście tradycyjnej, zielonej herbaty. Pomysłodawcy chcą ograniczać w ten sposób liczbę zużycia jednorazowych naczyń – butelek i kubków. Dodatkowo szklana butelka o pojemności 300 ml jest odporna na uderzenia i może służyć jako butelka dla niemowląt i dzieci.

GSnflm6VCkqsk7KEomJIQHtvfHHHkB5BWB5jr4wDLIXP2xopmOF A0BAWUtcnyBsXYdiSQPZRrA57h1QOpQUpVfrQJJA U2kiwZRfnIJCGINHShiJL1nZi uEGqn8cZC3tTamjDy
fot. Ryo Yahara, kemma.co

Zdrowi ludzie i czysta planeta

Herbata jest sprzedawana tylko w godzinach porannych, podczas gdy ludzie spieszą się do pracy. Przychodząc do kawiarni mirume dostaniesz butelkę, którą możesz napełnić wodą już na miejscu lub po przyjściu, czy w drodze do pracy. Herbata z mirume może być zalewana trzy razy – tak, jak robi się to tradycyjną metodą kyusu, czyli w japońskim imbryku. W drodze do domu, po pracy możesz oddać butelkę z powrotem do mirume. Zostanie ona umyta i wróci do obiegu, aby następnego dnia mieszkańcy ogromnej metropolii mogli cieszyć się aromatycznym i zdrowym naparem. 

pSce4Sn126Xni5DtQf6HIS0dYkvXdqIHQg01ak40WDj5mbQ9PkGsUBW 59HwzjB 6ee nApoZ5EI Lg8oENLvKFM LjWBJ1DqOPYANALhhCPDBK5J MRR9W ZgjjBgWTItyJwjW
fot. Ryo Yahara, kemma.co

źródło i fot.: Ryo Yahara, kemma.co

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.