Eko styl życia Zjedz zupę razem z talerzem 29 maja 2021 Eko styl życia Zjedz zupę razem z talerzem 29 maja 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Roślina uprawiana przy świecach. Rośnie tak szybko, że można ją… usłyszeć Na północy Anglii hodowcy od wielu pokoleń wchodzą do pozbawionych okien szop, oświetlanych tylko blaskiem świec. Spędzają w tych miejscach długie godziny, zbierając najcenniejszy plon tej ziemi – rabarbar. Wyjątkowy sposób uprawy tej rośliny praktykowany jest do dzisiaj, a brak światła słonecznego zmusza ją do wzrostu tak szybkiego, że można go… usłyszeć. Eko styl życia Wesele zero waste, czyli jak się pobrać i nie zaszkodzić planecie Ślub to wyjątkowy moment, który chcemy zapamiętać na całe życie. Po uroczystości zwykle przychodzi pora na huczną imprezę. Wesele nie jest tanim przedsięwzięciem, ale oprócz kosztów finansowych może nieść za sobą również koszty środowiskowe. Co zrobić, aby ten wyjątkowy dzień zorganizować w sposób jak najbardziej ekologiczny? Mowa tu o naczyniu, które zaprojektowała i stworzyła para przedsiębiorców, działająca pod nazwą BreadPack. To chrupiące przekąski, które mają zastąpić nam opakowania z plastiku, a nawet te, ulegające częściowej biodegradacji, ale nie kompostowalne. Reklama Międzynarodowa franczyza Prace nad stworzeniem autorskich misek rozpoczęły się w Polsce ponad dwa lata temu, a ich inicjatorami byli Angelika Szkołuda i Eugeniusz Adintsov. Wcześniej zarządzali oni polską częścią międzynarodowej franczyzy i prowadzili produkcję maszyn do wypieku jadalnych kubków, dla całej sieci ukraińskiego wege konceptu Soup Culture. W 2019 roku zdecydowali, że chcą wyjść naprzeciw potrzebom indywidualnych przedsiębiorców i właścicieli gastronomii – coraz szerszego grona osób, które zwracały się do nich z informacją, że bezskutecznie próbują znaleźć smaczne, jadalne naczynia dla swojej działalności. Wypiekanie jadalnych pojemników Duet podjął wyzwanie i w ciągu dwóch lat pracy stworzył, nieobecną dotąd na rynku, technologię oraz piec do wypiekania bredpaków. Nazwa pojemników, czyli spolszczona wersja nazwy marki, nawiązuje do ciasta, z którego miseczki są wyrabiane. W ich składzie znajdują się naturalne składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, len mielony, woda oraz sól i pieprz. Bredpaki z powodzeniem zastępują naczynia gastronomiczne, cateringowe i wszystkie te, które służą nam jednorazowo, w podróży, w domu czy podczas imprez okolicznościowych. Jadalne talerze w schroniskach turystycznych w Beskidach Batalia o klienta Bredpaki, od niedawna są już dostępne w regularnej sprzedaży na stronie internetowej producenta. Teraz BreadPack mierzy się z wyzwaniem, jakim jest przekonanie sceptycznych odbiorców do wyboru ekologicznych zamienników na rzecz jednorazowych naczyń. Producenci bredpaków wierzą, że odpowiedzialne idee i technologie pozwolą zmienić przyzwyczajenia na bardziej ekologiczne. Źródło: BreadPack Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.