Zjedz zupę razem z talerzem

Mowa tu o naczyniu, które zaprojektowała i stworzyła para przedsiębiorców, działająca pod nazwą BreadPack. To chrupiące przekąski, które mają zastąpić nam opakowania z plastiku, a nawet te, ulegające częściowej biodegradacji, ale nie kompostowalne.

Międzynarodowa franczyza

Prace nad stworzeniem autorskich misek rozpoczęły się w Polsce ponad dwa lata temu, a ich inicjatorami byli Angelika Szkołuda i Eugeniusz Adintsov. Wcześniej zarządzali oni polską częścią międzynarodowej franczyzy i prowadzili produkcję maszyn do wypieku jadalnych kubków, dla całej sieci ukraińskiego wege konceptu Soup Culture. W 2019 roku zdecydowali, że chcą wyjść naprzeciw potrzebom indywidualnych przedsiębiorców i właścicieli gastronomii – coraz szerszego grona osób, które zwracały się do nich z informacją, że bezskutecznie próbują znaleźć smaczne, jadalne naczynia dla swojej działalności. 

Wypiekanie jadalnych pojemników

Duet podjął wyzwanie i w ciągu dwóch lat pracy stworzył, nieobecną dotąd na rynku, technologię oraz piec do wypiekania bredpaków. Nazwa pojemników, czyli spolszczona wersja nazwy marki, nawiązuje do ciasta, z którego miseczki są wyrabiane. W ich składzie znajdują się naturalne składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, len mielony, woda oraz sól i pieprz. Bredpaki z powodzeniem zastępują naczynia gastronomiczne, cateringowe i wszystkie te, które służą nam jednorazowo, w podróży, w domu czy podczas imprez okolicznościowych. 

Batalia o klienta

Bredpaki, od niedawna są już dostępne w regularnej sprzedaży na stronie internetowej producenta. Teraz BreadPack mierzy się z wyzwaniem, jakim jest przekonanie sceptycznych odbiorców do wyboru ekologicznych zamienników na rzecz jednorazowych naczyń. Producenci bredpaków wierzą, że odpowiedzialne idee i technologie pozwolą zmienić przyzwyczajenia na bardziej ekologiczne.

Źródło: BreadPack