Eko styl życia Zjedz zupę razem z talerzem 29 maja 2021 Eko styl życia Zjedz zupę razem z talerzem 29 maja 2021 Przeczytaj także Eko styl życia To największy system kaucyjny na świecie! Czy Rumunia stanie się recyklingowym rajem? W czwartek 30 listopada w Rumunii uruchomiono największy na świecie krajowy system kaucyjny. Obejmuje on prawie 80 000 punktów zbiórki i umożliwia zwrot plastikowych, szklanych i metalowych opakowań na napoje o pojemności do 3 litrów. Dzięki zintegrowanemu systemowi informatycznemu, cała operacja może przebiegać sprawnie i z korzyścią dla obywateli. Rumunia to 13 europejski kraj, który wdrożył system kaucyjny. Eko styl życia Bank Pocztowy rozpoczął wydawanie karty wytworzonej ze skrobi kukurydzianej Bank Pocztowy rozpoczął wydawanie nowej, ekologicznej odsłony karty debetowej do rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego. Nowy środek płatniczy będzie wykonany w całości ze skrobi kukurydzianej. Bank Pocztowy kontynuuje tym samym podążanie drogą ku ograniczeniu zużycia plastiku. Pod koniec zeszłego roku wprowadził dla swoich klientów karty wirtualne. Teraz przyszła pora na kolejne, tym razem fizyczne rozwiązanie Mowa tu o naczyniu, które zaprojektowała i stworzyła para przedsiębiorców, działająca pod nazwą BreadPack. To chrupiące przekąski, które mają zastąpić nam opakowania z plastiku, a nawet te, ulegające częściowej biodegradacji, ale nie kompostowalne. Reklama Międzynarodowa franczyza Prace nad stworzeniem autorskich misek rozpoczęły się w Polsce ponad dwa lata temu, a ich inicjatorami byli Angelika Szkołuda i Eugeniusz Adintsov. Wcześniej zarządzali oni polską częścią międzynarodowej franczyzy i prowadzili produkcję maszyn do wypieku jadalnych kubków, dla całej sieci ukraińskiego wege konceptu Soup Culture. W 2019 roku zdecydowali, że chcą wyjść naprzeciw potrzebom indywidualnych przedsiębiorców i właścicieli gastronomii – coraz szerszego grona osób, które zwracały się do nich z informacją, że bezskutecznie próbują znaleźć smaczne, jadalne naczynia dla swojej działalności. Wypiekanie jadalnych pojemników Duet podjął wyzwanie i w ciągu dwóch lat pracy stworzył, nieobecną dotąd na rynku, technologię oraz piec do wypiekania bredpaków. Nazwa pojemników, czyli spolszczona wersja nazwy marki, nawiązuje do ciasta, z którego miseczki są wyrabiane. W ich składzie znajdują się naturalne składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, len mielony, woda oraz sól i pieprz. Bredpaki z powodzeniem zastępują naczynia gastronomiczne, cateringowe i wszystkie te, które służą nam jednorazowo, w podróży, w domu czy podczas imprez okolicznościowych. Reklama Jadalne talerze w schroniskach turystycznych w Beskidach Batalia o klienta Bredpaki, od niedawna są już dostępne w regularnej sprzedaży na stronie internetowej producenta. Teraz BreadPack mierzy się z wyzwaniem, jakim jest przekonanie sceptycznych odbiorców do wyboru ekologicznych zamienników na rzecz jednorazowych naczyń. Producenci bredpaków wierzą, że odpowiedzialne idee i technologie pozwolą zmienić przyzwyczajenia na bardziej ekologiczne. Źródło: BreadPack Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.