Wiadomości OZE 5 kroków by Twoja restauracja stała się EKO! 27 listopada 2018 Wiadomości OZE 5 kroków by Twoja restauracja stała się EKO! 27 listopada 2018 Przeczytaj także Polska Zielone miliardy przepadły – NIK ujawnia szokujące fakty Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport, z którego wynika, że ponad 70 mld złotych ze sprzedaży ETS-ów… rozpłynęło się w ogólnym budżecie państwa. Kontrola wykazała nieprawidłowości w systemie raportowania do KE, procedowaniu wniosków w ramach programu “Mój Prąd” i brak kontroli wewnętrznych w Ministerstwie Klimatu i Środowiska. Patronat II Kongres Energetyki Rozproszonej w centrum uwagi Od 28 do 30 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków oraz na kampusie AGH odbywał się II Kongres Energetyki Rozproszonej, organizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Wydarzenie zgromadziło 2 tysiące uczestników, w tym przedstawicieli administracji, naukowców, biznesmenów oraz młodzież, potwierdzając swoją rolę jako kluczowego forum debaty o transformacji energetycznej w Polsce. Ekologiczne restauracje to odpowiedź na potrzeby rynku. Coraz większa świadomość ludzi sprawia, że sięgają oni po produkty naturalne, regionalne i zdrowe. Dodatkowo zwracają oni uwagę na zanieczyszczenie środowiska, stąd coraz większa niechęć chociażby do plastikowych słomek czy kubków. Co jeszcze zrobić, by zyskać status restauracji przyjaznej gościom i środowisku? Reklama 1. Zwalczaj SMOG! Czy wiesz, że powietrze stężenia szkodliwych pyłów zawieszony w budynkach są średnio o 50% niższe niż stężenia na zewnątrz? Czy widziałeś jak bardzo dopuszczalne normy są przekroczone w Twoim mieście? Z tego powodu posiadanie co najmniej jednego oczyszczacza powietrza i kilku roślin antysmogowych to konieczność. Nie chcesz przecież, by w Twoim lokalu goście nie mogli oddychać? Warto postarać się o czystsze powietrze, a następnie poinformować gości o tym, że wchodząc do Twojej restauracji mogą oddychać swobodnie! Teraz gdy na ulicach straszy smog, świeże powietrze to komfort, a wręcz luksus. 2. Nie wyrzucaj jedzenia Skomponuj swoje menu w taki sposób, by minimalizować straty, zarówno jedzenia jak i pieniędzy. Czy wiesz, że niewykorzystane resztki możesz użyć do przygotowania wywarów i sosów? Monitoruj swoje lodówki tak, by wiedzieć, co najczęściej marnuje się w Twojej restauracji. 3. Serwuj lokalne produkty Kulinarni entuzjaści poszukują wyjątkowych smaków, rozkoszując się w regionalnych potrawach przygotowanych z wysokiej jakości produktów. Zakup lokalnych sprzyja ochronie krajobrazu oraz przywróceniu różnorodności rodzimych gatunków zbóż, warzyw i owoców. Dodatkowo towary nie są eksportowane z daleka, przez co przyczyniamy się do zmniejszenia ilości emisji dwutlenku węgla. 4. Unikaj plastików Może warto postawić na słomki z makaronu? (zdjęcie: restauracja Si) Jednorazowe słomki czy pojemniki to zupełnie niepotrzebne zagrożenie dla środowiska, a teraz za sprawą wielu akcji uświadamiających stały się też zupełnie passé. Konsumenci podążający za trendem zero waste nawołują do zaprzestania używania plastikowych słomek i zastąpienia ich bambusowymi, papierowymi lub metalowymi. Uważaj więc na to, co podajesz swoim gościom, bo szybko możesz zostać zbojkotowany. 5. Oszczędzaj energię Stawiaj na energooszczędne rozwiązania w swoim lokalu – wymień żarówki, nie przesadzaj z klimatyzacją, kupuj sprzęt o najwyższej klasie energetycznej. Jeśli tylko masz możliwość, postaw na odnawialne źródła energii, jak np. własna elektrownia słoneczna. Fotowoltaika pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze i będzie dostarczać czystą energię, co z pewnością przyniesie uznanie gości. Już na etapie budowy lokalu warto zastanowić się nad budownictwem energooszczędnym. Foto: Tara Angkor Hotel Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.