Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Przeczytaj także Energia jądrowa Koniec 40-letniego zakazu? Dania rozważa powrót do atomu Po czterech dekadach zakazu wykorzystywania energetyki jądrowej w skandynawskim kraju, toczą się polityczne dyskusje by dokonać ponownego przełomu w polityce energetycznej. Rząd Dani w zeszłym tygodniu ogłosił, że rozpocznie analizę wykorzystania SMR-ów, jako uzupełnienia dla imponującej w tym kraju produkcji OZE. Energia jądrowa Najwięksi gracze chcą potrojenia mocy atomu – wśród nich spółka Orlenu Amazon, Google, Meta i inne duże firmy energetyczne podpisały zobowiązanie do potrojenia globalnej mocy elektrowni jądrowych do 2050 roku. Deklaracja została ogłoszona podczas konferencji CERAWeek 2025 w Hudson, a jednym z sygnatariuszy jest Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Przełom dla polskich SMR-ów? Wyzwania współczesnego świata wymuszają na jego mieszkańcach dostosowanie się do funkcjonowania w coraz bardziej złożonej rzeczywistości. Dobrym tego przykładem jest wprowadzenie segregacji śmieci czy gospodarki o obiegu zamkniętym. Reklama O ile jednak ponowne wykorzystanie takich surowców, jak np. plastik, papier czy szkło nie powoduje większych sprzeciwów, o tyle wciąż pozostają zasoby, których przetwarzanie i ponowne konsumowanie budzi wątpliwości. Właśnie do takich surowców zalicza się woda. Oczyszczanie i ponowne wykorzystanie tej cieczy nie niesie z sobą żadnych obiekcji, jeśli zostaje ona później stosowana np. w rolnictwie. Sytuacja komplikuje się, kiedy oczyszczona woda pochodząca ze ścieków miałaby zostać włączona do światowych zasobów wody. Z powyższym dylematem postanowili zmierzyć się profesjonaliści. Jak donosi portal rp.pl, naukowcy z University of California w Riverside wykonali eksperyment, którego celem było sprawdzenie, w jaki sposób ludzie reagują na smak wody rozmaitego pochodzenia. O status najsmaczniejszej rywalizowały wody butelkowane, kranowe i pochodzące z recyklingu. Okazało się, że ochotnikom najmniej smakowała woda z kranu, nie dostrzegli natomiast większej różnicy między wodą butelkowaną. a tą pozyskaną ze ścieków. Zdaniem badaczy brak różnicy w smaku występujący pomiędzy wodą oczyszczoną a wodą butelkowaną bierze się z procesu uzdatniania, który w obydwu tych przypadkach jest zbliżony. Warto także podkreślić, że woda kranowa często posiada składniki mineralne, których są pozbawiane wody butelkowane i uzdatniane – a to również wpływa na jej smak. Wyniki powyższego eksperymentu są bardzo istotne, ponieważ według szacunków OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) do 2050 roku wzrośnie o 55% zapotrzebowanie na wodę pitną. Z tego też względu wszystkie skuteczne metody odzyskiwania tego surowca są na wagę złota. Fot.: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.