Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Przeczytaj także Patronat II Kongres Energetyki Rozproszonej w centrum uwagi Od 28 do 30 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków oraz na kampusie AGH odbywał się II Kongres Energetyki Rozproszonej, organizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Wydarzenie zgromadziło 2 tysiące uczestników, w tym przedstawicieli administracji, naukowców, biznesmenów oraz młodzież, potwierdzając swoją rolę jako kluczowego forum debaty o transformacji energetycznej w Polsce. Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. Wyzwania współczesnego świata wymuszają na jego mieszkańcach dostosowanie się do funkcjonowania w coraz bardziej złożonej rzeczywistości. Dobrym tego przykładem jest wprowadzenie segregacji śmieci czy gospodarki o obiegu zamkniętym. Reklama O ile jednak ponowne wykorzystanie takich surowców, jak np. plastik, papier czy szkło nie powoduje większych sprzeciwów, o tyle wciąż pozostają zasoby, których przetwarzanie i ponowne konsumowanie budzi wątpliwości. Właśnie do takich surowców zalicza się woda. Oczyszczanie i ponowne wykorzystanie tej cieczy nie niesie z sobą żadnych obiekcji, jeśli zostaje ona później stosowana np. w rolnictwie. Sytuacja komplikuje się, kiedy oczyszczona woda pochodząca ze ścieków miałaby zostać włączona do światowych zasobów wody. Z powyższym dylematem postanowili zmierzyć się profesjonaliści. Jak donosi portal rp.pl, naukowcy z University of California w Riverside wykonali eksperyment, którego celem było sprawdzenie, w jaki sposób ludzie reagują na smak wody rozmaitego pochodzenia. O status najsmaczniejszej rywalizowały wody butelkowane, kranowe i pochodzące z recyklingu. Okazało się, że ochotnikom najmniej smakowała woda z kranu, nie dostrzegli natomiast większej różnicy między wodą butelkowaną. a tą pozyskaną ze ścieków. Zdaniem badaczy brak różnicy w smaku występujący pomiędzy wodą oczyszczoną a wodą butelkowaną bierze się z procesu uzdatniania, który w obydwu tych przypadkach jest zbliżony. Warto także podkreślić, że woda kranowa często posiada składniki mineralne, których są pozbawiane wody butelkowane i uzdatniane – a to również wpływa na jej smak. Wyniki powyższego eksperymentu są bardzo istotne, ponieważ według szacunków OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) do 2050 roku wzrośnie o 55% zapotrzebowanie na wodę pitną. Z tego też względu wszystkie skuteczne metody odzyskiwania tego surowca są na wagę złota. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.