Wiadomości OZE Opakowania z tworzyw sztucznych przyczyną marnotrawstwa żywności 18 kwietnia 2018 Wiadomości OZE Opakowania z tworzyw sztucznych przyczyną marnotrawstwa żywności 18 kwietnia 2018 Przeczytaj także Energia jądrowa Koniec 40-letniego zakazu? Dania rozważa powrót do atomu Po czterech dekadach zakazu wykorzystywania energetyki jądrowej w skandynawskim kraju, toczą się polityczne dyskusje by dokonać ponownego przełomu w polityce energetycznej. Rząd Dani w zeszłym tygodniu ogłosił, że rozpocznie analizę wykorzystania SMR-ów, jako uzupełnienia dla imponującej w tym kraju produkcji OZE. Energia jądrowa Najwięksi gracze chcą potrojenia mocy atomu – wśród nich spółka Orlenu Amazon, Google, Meta i inne duże firmy energetyczne podpisały zobowiązanie do potrojenia globalnej mocy elektrowni jądrowych do 2050 roku. Deklaracja została ogłoszona podczas konferencji CERAWeek 2025 w Hudson, a jednym z sygnatariuszy jest Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Przełom dla polskich SMR-ów? We wtorek 10 kwietnia organizacje Friends of the Earth Europe oraz Zero Waste Europe opublikowały raport, z którego wynika, że opakowania z tworzyw sztucznych nie tylko nie pomogły pozbyć się problemu marnotrawstwa żywności, ale wręcz problem ten pogłębiły. W latach 2004–2010 odnotowano dwukrotny wzrost liczby opakowań z tworzyw sztucznych obecnych na rynku oraz powstałych odpadów żywnościowych. Raport wskazuje, że począwszy od lat 50. ubiegłego wieku, ilość żywności sprzedawanej w opakowaniach z tworzyw sztucznych zaczęła szybko rosnąć. Od tego czasu zaobserwowano też zwiększoną ilość odpadów żywnościowych generowanych przez społeczeństwo, co pozwala sądzić, że te dwa czynniki są ze sobą bezpośrednio powiązane. Duża liczba opakowań z tworzyw sztucznych przyczynia się również do zanieczyszczenia środowiska, w tym wód morskich i oceanicznych. Szacuje się, że osiemdziesiąt pięć procent wszystkich śmieci to odpady sztuczne jednorazowego użytku, takie jak butelki, pojemniki czy słomki. Reklama Producenci żywności twierdzą, że sztuczne opakowania pozwalają dłużej utrzymać świeżość, co przekłada się na dłuższą przydatność do spożycia, a co za tym idzie, na mniejsze marnotrawstwo. Badania wskazują coś innego, a sami producenci nie są zbyt skorzy do zmiany opakowań, ponieważ są one tanie pod wieloma względami. Obecnie blisko trzydzieści siedem procent żywności sprzedawanej na terenie Unii Europejskiej znajduje się w opakowaniach wykonanych z materiałów sztucznych, zagrażających przyrodzie. Unia Europejska jest świadoma problemu, dlatego też jej organy pracują nad jego rozwiązaniem. W styczniu ogłoszono, że podjęte zostały działania mające doprowadzić do zakazu stosowania opakowań jednorazowego użytku. Mowa o specjalnym zapisie prawnym, o którym więcej powinniśmy się dowiedzieć końcem maja. To jednak nie jedyny ciekawy pomysł przedstawiony w ostatnim czasie. Francuski polityk Arash Derambarsh kilkukrotnie naciskał na szefa komisji ds. bezpieczeństwa żywności odnośnie do wprowadzenia na terenie UE przepisów na wzór tych obowiązujących we Francji i Włoszech. Chodzi o przymus oddawania przez sklepy niesprzedanej żywności na cele charytatywne pod groźbą grzywny. Foto: Flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.