Wiadomości OZE Browar z Melbourne produkuje nowe, zrównoważone piwo z naciskiem na ekologię 10 września 2018 Wiadomości OZE Browar z Melbourne produkuje nowe, zrównoważone piwo z naciskiem na ekologię 10 września 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Browar z Melbourne – Urban Alley Berwery – zainwestował wiele wysiłku w ekologiczną produkcję piwa. Stworzył nową jakość – piwo produkowane w pełni zrównoważony sposób, od początku do końca całego łańcucha dostaw. Reklama Firma zadbała o wiele ekologicznych aspektów produkcji, tak aby cała jej działalność nie szkodziła środowisku naturalnemu. Wdrożyła praktyki, takie jak zarządzanie odpadami, energooszczędność itp. Dzielnica Docklandz, w której znajduje się browar, to z jednej strony przestrzeń dla nowoczesnych modnych restauracji i klubów, ale z drugiej strony też miejsce na realizację oddolnych, społecznych inicjatyw. Dlatego też Urban Alley Brewery rozpoczęła współpracę z lokalną destylarnią, by tworzyć nową jakość w produkcji piwa. Proces pasteryzacji piwa jest dosyć skomplikowany. Wymaga szybkiego podgrzania cieczy, a następnie jej schłodzenia. Ilość gazu zużywana podczas takiej operacji jest ogromna – mniej więcej 3000 razy więcej, niż w przypadku domu. Urban Alley skorzystało z istniejącej obok destylarni. Dzięki wykorzystaniu wymienników ciepła pomiędzy browar i destylarnia mogą wymieniać się ciepłem. W ten sposób zużywają mniej gazu. Poza minimalizacją emisji browar zajmuje się także swoimi bioodpadami. Znajduje się przy nim duża instalacja, która rozkłada wszystkie produkty uboczne działania browaru tak, że organiczne resztki mogą być wykorzystane jako nawóz. Podczas rozkładu bioodpadów produkowany jest naturalny gaz, który następnie wykorzystany zostaje do zasilania pracy systemów browaru, redukując jeszcze bardziej pobór gazu z sieci. Także ścieki produkowane w browarze poddawane są oczyszczaniu na miejscu, dzięki czemu woda możne w dużej mierze krążyć w obiegu zamkniętym. Kolejnym pomysłem firmy na zmniejszenie swojego wpływu na środowisko jest wykorzystanie biodegradowalnych opakowań zbiorczych na puszki. Produkowane są one z resztek pozostałych po ziarnach, z których produkuje się piwo. Biodegradowalne opakowania są nie tylko doskonałą alternatywą dla plastiku, ponieważ zmniejszają poziom zanieczyszczeń tworzywami sztucznymi i nie są niebezpieczne dla zwierząt i środowiska wodnego mórz i oceanów. Obecnie Urban Alley Brewery jest jedynym browarem w Australii, który wykorzystuje tego rodzaju biodegradowalne opakowania jednorazowe do pakowania swoich produktów. W Polsce pod Krakowem mamy browar wykorzystujący fotowoltaikę do zasilania budynku. Może inni pójdą niebawem w ich ślady? Zdjęcia: Urban Alley Brewery, inhabitat Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.