Wiadomości OZE Browarnicy z Ohio w walce o czystą wodę 26 września 2018 Wiadomości OZE Browarnicy z Ohio w walce o czystą wodę 26 września 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Jezioro Erie jest czwartym co do wielkości z pięciu Wielkich Jezior w Ameryce Północnej. Wiele osób na świecie o nim słyszało – choć powód nie napawa dumą. Co jakiś czas i przy odpowiedniej pogodzie jezioro „świeci”. Przyczyną tego zjawiska są szkodliwe zakwity glonów, które tworzą widmową zieloną poświatę. To ogromny problem, nie tylko dla ryb i innych stworzeń żyjących w wodzie, ale również dla lokalnych piwowarów, którzy wykorzystują wodę do produkcji piwa. Reklama Jeden z browarów postanowił wykorzystać sytuację i zwrócić uwagę na problem zanieczyszczonej wody. Stworzył limitowaną partię mrocznego, zielonego piwa o nazwie „Stworzenie z Algi Bloom”. Podwójna IPA o zawartości 7,2% alk. warzona z herbatą Matcha i kiwi ma kwaśny smak i zielony kolor przypominający wodę z jeziora. „Będziemy to robić, dopóki rozkwit glonów nie zniknie”, powiedział menedżer browaru, Craig Kerr. Kwitnienie glonów pogłębia proces zwany eutrofizacją. Fosfor i inne chemiczne substancje odżywcze z nawozów, które przenikają do jeziora i powodują szaleństwo żywieniowe wpływa na wzrost występowania Microcystis, rodzaju słodkowodnych cyjanobakterii. W bardzo krótkim czasie zielone algi mogą zalać całe jezioro. Te fitoplanktony produkują toksyny, które zanieczyszczają wodę pitną i stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Wywołują podrażnienie skóry i problemy z oddychaniem. Proces eutrofizacji wpływa na obniżenie poziomu tlenu w wodzie, powodując cierpienie ryb i innych organizmów. Co więcej, tak ogromna liczba glonów może powodować smród. To nie pierwszy raz, gdy browarnicy starają się oczyścić jezioro Erie. Czy pomysł ten wpłynie na zwiększenie świadomości na temat znaczenia wody w browarnictwie, tego nie wiadomo. Jednak podejmowanie wszelkich inicjatyw służących podniesieniu jakości powietrza i wody można uznać za pozytywny. Czasem ingerencja człowieka jest po prostu niezbędna. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.