Wiadomości OZE Fundacja Carrefour przekazała granty na rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego 01 października 2018 Wiadomości OZE Fundacja Carrefour przekazała granty na rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego 01 października 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Fundacja Carrefour wsparła grantami pieniężnymi Fundację AgriNatura oraz Społeczny Instytut Ekologiczny. Przekazane środki w wysokości 185 tys. euro zostaną wykorzystane na wdrażanie projektów zorientowanych na rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego. Powyższe działanie stanowi część realizowanej przez Carrefour strategii Transformacji Żywieniowej oraz międzynarodowego programu Act For Food, zajmującego się działaniami na rzecz poprawy jakości jedzenia. Reklama „Jednym z nowych, strategicznych obszarów, w które Carrefour Polska chce się angażować w ramach transformacji żywieniowej, jest polskie rolnictwo bio. Dlatego Carrefour chce nawiązać długofalową współpracę z polskimi rolnikami, promując produkty lokalne i ekologiczne oraz zapewniając wsparcie finansowe i merytoryczne”, podkreślił Christophe Rabatel, dyrektor generalny Carrefour Polska, przywoływany w komunikacie prasowym sieci Carrefour Polska. Dzięki grantom możliwa będzie realizacja kilku projektów. Pierwszy z nich to „Demokratyzacja BIO” realizowany przez Fundację AgriNatura. Celem tej inicjatywy jest poszerzenie oferty ekologicznych warzyw obecnych na polskim rynku za pomocą wsparcia wybranych rolników, którzy rozpoczęli już produkcję ekologicznych roślin i chcieliby nadal ją rozwijać. Drugą inicjatywą jest „GO Agri BIO” wdrażane przez Społeczny Instytut Ekologiczny. Celem tego projektu jest pomoc wybranym gospodarstwom w całkowitym przejściu na produkcję bio. Beneficjenci programów otrzymają pomoc finansową, merytoryczną oraz szkoleniową. „Cieszymy się, że Fundacja Carrefour zdecydowała się na wsparcie przygotowanych przez nas projektów. Polscy rolnicy bez wątpienia wierzą w wartość rolnictwa ekologicznego, jednak często potrzebują odpowiedniej motywacji i szkoleń, aby zdecydować się na ten krok i zrezygnować z uprawy konwencjonalnej na rzecz uprawy bio, bądź rozszerzyć działalność i zainwestować w swoje niewielkie gospodarstwa ekologiczne”, zauważył Tomasz Włoszczowski, prezes zarządu Społecznego Instytutu Ekologicznego. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.