Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Fundacja Carrefour przekazała granty na rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego

Fundacja Carrefour przekazała granty na rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego

Fundacja Carrefour wsparła grantami pieniężnymi Fundację AgriNatura oraz Społeczny Instytut Ekologiczny. Przekazane środki w wysokości 185 tys. euro zostaną wykorzystane na wdrażanie projektów zorientowanych na rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego. Powyższe działanie stanowi część realizowanej przez Carrefour strategii Transformacji Żywieniowej oraz międzynarodowego programu Act For Food, zajmującego się działaniami na rzecz poprawy jakości jedzenia.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

„Jednym z nowych, strategicznych obszarów, w które Carrefour Polska chce się angażować w ramach transformacji żywieniowej, jest polskie rolnictwo bio. Dlatego Carrefour chce nawiązać długofalową współpracę z polskimi rolnikami, promując produkty lokalne i ekologiczne oraz zapewniając wsparcie finansowe i merytoryczne”, podkreślił Christophe Rabatel, dyrektor generalny Carrefour Polska, przywoływany w komunikacie prasowym sieci Carrefour Polska.

Dzięki grantom możliwa będzie realizacja kilku projektów. Pierwszy z nich to „Demokratyzacja BIO” realizowany przez Fundację AgriNatura. Celem tej inicjatywy jest poszerzenie oferty ekologicznych warzyw obecnych na polskim rynku za pomocą wsparcia wybranych rolników, którzy rozpoczęli już produkcję ekologicznych roślin i chcieliby nadal ją rozwijać. Drugą inicjatywą jest „GO Agri BIO” wdrażane przez Społeczny Instytut Ekologiczny. Celem tego projektu jest pomoc wybranym gospodarstwom w całkowitym przejściu na produkcję bio. Beneficjenci programów otrzymają pomoc finansową, merytoryczną oraz szkoleniową.

„Cieszymy się, że Fundacja Carrefour zdecydowała się na wsparcie przygotowanych przez nas projektów. Polscy rolnicy bez wątpienia wierzą w wartość rolnictwa ekologicznego, jednak często potrzebują odpowiedniej motywacji i szkoleń, aby zdecydować się na ten krok i zrezygnować z uprawy konwencjonalnej na rzecz uprawy bio, bądź rozszerzyć działalność i zainwestować w swoje niewielkie gospodarstwa ekologiczne”, zauważył Tomasz Włoszczowski, prezes zarządu Społecznego Instytutu Ekologicznego.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.