Polska Kawowy ekosystem. Etno Cafe dba o środowisko 09 grudnia 2019 Polska Kawowy ekosystem. Etno Cafe dba o środowisko 09 grudnia 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Sieć kawiarni Etno Cafe opracowała wyjątkowy system ekologiczny, który pomoże w ochronie środowiska. Biodegradowalne opakowania, a nawet drugie życie dla fusów po kawie – to patent firmy w walce z kryzysem klimatycznym. Reklama Sieć kawiarni Etno Cafe wystartowała w 2019 roku z nowym pomysłem na biznes przyjazny środowisku – wszystko lub prawie wszystko jest tu ekologiczne, naturalne i biodegradowalne. Firma chce też zachęcić klientów do zakupu kawy w swoim kubku – dla każdego, kto przyniesie swój kubek, oferuje 15% zniżki. Ekosystem kawowy pod hasłem #dladobra ma na celu zminimalizowanie odpadów, redukcję śladu węglowego, a także pogłębienie świadomości klientów w kwestiach ekologii. W kawiarni jest ekologiczny papier, biodegradowalne opakowania na sałatki i ciasta, słomki wykonane z naturalnych materiałów. Papier na owijkę jest złożony z mielonej skórki kiwi, a pudełka z włókien z wytłoków z trzciny cukrowej (rozkład takiego pudełka trwa osiem tygodni). Pokrywa na pudełko i inne rzeczy z plastiku są wykonane z rPETu – tworzywa, które zostało powtórnie przetworzone z plastikowych butelek. Jeśli klient życzy sobie dania na wynos, może wziąć je w papierowej torbie. Fusy po kawie też znalazły w Etno Cafe swoje zastosowanie – są wykorzystywane jako nawóz do kwiatów, a w połączeniu z oliwką mogą być przyjemnym dla ciała peelingiem. Od 2016 roku firma pracuje nad zastosowaniem fusów do tworzenia suplementów diety, produktów kosmetycznych i brykietu opałowego z łuski pergaminowej. Z najnowszych badań wynika, że picie kawy zmniejsza ryzyko śmierci i dobrze wpływa na kondycję psychofizyczną człowieka – dla zdrowia można wypić nawet 2 lub 3 kawy dziennie. Polacy umieścili ostatnio kawę na szczycie piramidy zdrowego żywienia. Etno Cafe to kolejna firma, która chce zadbać o środowisko. W Warszawie powstała ostatnio ekologiczna „Biedronka”, w której można skorzystać z papierowych opakowań, a reklamowe „gazetki” zostały zastąpione przez ekrany LED. Budynek zasilają panele fotowoltaiczne, jest też nowoczesny system klimatyzacyjny. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.