Polska Kawowy ekosystem. Etno Cafe dba o środowisko 09 grudnia 2019 Polska Kawowy ekosystem. Etno Cafe dba o środowisko 09 grudnia 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Ochrona środowiska Trwa wielka podróż dookoła Bałtyku. Aktywiści właśnie przeszli polskie wybrzeże Ekspedycja Save The Baltic Sea to akcja, w ramach której aktywiści chcą obejść Bałtyk dookoła. Wędrówka zaczęła się 11 marca, a cała grupa właśnie zakończyła podróż wzdłuż polskiego wybrzeża. Ekspedycja spędziła dwadzieścia dni w naszym kraju, spotykając się z lokalnymi naukowcami, działaczami na rzecz środowiska i studentami, aby dowiedzieć się więcej o stanie i przyszłości polskich brzegów Bałtyku. Sieć kawiarni Etno Cafe opracowała wyjątkowy system ekologiczny, który pomoże w ochronie środowiska. Biodegradowalne opakowania, a nawet drugie życie dla fusów po kawie – to patent firmy w walce z kryzysem klimatycznym. Reklama Sieć kawiarni Etno Cafe wystartowała w 2019 roku z nowym pomysłem na biznes przyjazny środowisku – wszystko lub prawie wszystko jest tu ekologiczne, naturalne i biodegradowalne. Firma chce też zachęcić klientów do zakupu kawy w swoim kubku – dla każdego, kto przyniesie swój kubek, oferuje 15% zniżki. Ekosystem kawowy pod hasłem #dladobra ma na celu zminimalizowanie odpadów, redukcję śladu węglowego, a także pogłębienie świadomości klientów w kwestiach ekologii. W kawiarni jest ekologiczny papier, biodegradowalne opakowania na sałatki i ciasta, słomki wykonane z naturalnych materiałów. Papier na owijkę jest złożony z mielonej skórki kiwi, a pudełka z włókien z wytłoków z trzciny cukrowej (rozkład takiego pudełka trwa osiem tygodni). Pokrywa na pudełko i inne rzeczy z plastiku są wykonane z rPETu – tworzywa, które zostało powtórnie przetworzone z plastikowych butelek. Jeśli klient życzy sobie dania na wynos, może wziąć je w papierowej torbie. Fusy po kawie też znalazły w Etno Cafe swoje zastosowanie – są wykorzystywane jako nawóz do kwiatów, a w połączeniu z oliwką mogą być przyjemnym dla ciała peelingiem. Od 2016 roku firma pracuje nad zastosowaniem fusów do tworzenia suplementów diety, produktów kosmetycznych i brykietu opałowego z łuski pergaminowej. Z najnowszych badań wynika, że picie kawy zmniejsza ryzyko śmierci i dobrze wpływa na kondycję psychofizyczną człowieka – dla zdrowia można wypić nawet 2 lub 3 kawy dziennie. Polacy umieścili ostatnio kawę na szczycie piramidy zdrowego żywienia. Etno Cafe to kolejna firma, która chce zadbać o środowisko. W Warszawie powstała ostatnio ekologiczna „Biedronka”, w której można skorzystać z papierowych opakowań, a reklamowe „gazetki” zostały zastąpione przez ekrany LED. Budynek zasilają panele fotowoltaiczne, jest też nowoczesny system klimatyzacyjny. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.