Wiadomości OZE W Warszawie działa targ plonów ekologicznych 09 grudnia 2019 Wiadomości OZE W Warszawie działa targ plonów ekologicznych 09 grudnia 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. W warszawskiej Elektrowni Powiśle działa „Plonoteka”. To targ, na którym można kupić produkty ekologiczne od certyfikowanych producentów żywności. Reklama Spis treści ToggleCertyfikowana żywnośćDuży eko rynekChcemy zdrowo jeśćWpływ na środowisko Certyfikowana żywność W Elektrowni Powiśle w Plonotece można robić zakupy spożywcze w każdą sobotę w godz. 9-15. „Misją plonoteki jest ułatwienie dostępu do najwyższej jakości produktów rolniczych posiadających certyfikat ekologicznego pochodzenia poprzez bezpośrednie zakupy od rolników i producentów w atrakcyjnych, zdrowych cenach.” – czytamy na fanpage’u Plonoteki na Facebooku. Duży eko rynek W Polsce jest 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw ekologicznych. Rynek eko to najbardziej dynamiczna gałąź gospodarki w sektorze FMCG w Unii Europejskiej. Żywność przetworzoną można uznać za ekologiczną, jeżeli co najmniej 95% masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne. Chcemy zdrowo jeść Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się z każdym rokiem na lepsze. Chcemy jeść żywność naturalną i dobrej jakości. Rynek eko rośnie w tempie dwucyfrowym. Ma na to wpływ pogłębiająca się świadomość konsumentów, a także zmiany w stylu życia Polaków, którzy coraz większą uwagę zwracają na to, co jedzą i skąd pochodzą poszczególne produkty spożywcze. Z badań ARC „Rynek i opinia” wynika, że 43% Polaków w wyborze produktów spożywczych kieruje się walorami prozdrowotnymi, jednak dla 80% nadal najważniejszym kryterium wyboru jest cena. Wpływ na środowisko Aż 31% procent Polaków deklaruje, że wierzy w to, że ich decyzje zakupowe mają wpływ środowisko, a 37% uważa, że każdy ma indywidualny wpływ na walkę z kryzysem klimatycznym i wystarczy zmiana nawyków, by wspólnie ocalić środowisko. – Z naszego badania wynika, że w Polakach budzi się świadomość ekologiczna i powoli dają temu wyraz w swoich zachowaniach zakupowych. Zdecydowanie pionierami w tym zakresie są mieszkańcy dużych miast, w szczególności wykształcone kobiety. Mimo optymistycznych deklaracji dotyczących naprawiania niektórych rzeczy, chęci ograniczenia konsumpcji czy korzystania z wypożyczalni, nadal w codziennych zachowaniach widoczny jest brak prostych przyzwyczajeń, takich jak np. ograniczenie liczby toreb foliowych czy korzystanie z toreb wielorazowego użytku. Z badania jasno też wynika, że cenowo produkty ekologiczne są poza zasięgiem wielu Polaków, gdyż przegrywają ceną z tradycyjnymi produktami. Mimo tego, wyraźnie widać, że idą zmiany, a starannie i sukcesywnie prowadzona kampania informacyjna przynosi rezultaty – komentuje dla „Nowego Marketingu” Filip Owczarek, autor raportu. Plonoteka w warszawskiej Elektrowni Powiśle czynna jest w następujące dni: 7.12, 14.12, 21.12, w godz. 9-15. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.