Wiadomości OZE W Warszawie działa targ plonów ekologicznych 09 grudnia 2019 Wiadomości OZE W Warszawie działa targ plonów ekologicznych 09 grudnia 2019 Przeczytaj także Polska Przedłużone moratorium polskich lasów. Leśnicy protestują Ministerstwo Klimatu i Środowiska przedłużyło moratorium, mające chronić najcenniejsze polskie lasy. Przeciwko decyzji protestują Lasy Państwowe, których przedstawiciele obawiają się… Wiadomości OZE Ludzki mocz – czy może być stosowany jako nawóz dla wzrostu upraw? Jak się okazuje, ludzki mocz może mieć nietypowe zastosowanie. Jego skład to bomba odżywcza dla roślin, wspomagająca wzrost upraw. Co więcej, pozyskiwanie moczu jest darmowe i ekologiczne, w przeciwieństwie do nawozów syntetycznych. W warszawskiej Elektrowni Powiśle działa „Plonoteka”. To targ, na którym można kupić produkty ekologiczne od certyfikowanych producentów żywności. Reklama Spis treści ToggleCertyfikowana żywnośćDuży eko rynekChcemy zdrowo jeśćWpływ na środowisko Certyfikowana żywność W Elektrowni Powiśle w Plonotece można robić zakupy spożywcze w każdą sobotę w godz. 9-15. „Misją plonoteki jest ułatwienie dostępu do najwyższej jakości produktów rolniczych posiadających certyfikat ekologicznego pochodzenia poprzez bezpośrednie zakupy od rolników i producentów w atrakcyjnych, zdrowych cenach.” – czytamy na fanpage’u Plonoteki na Facebooku. Duży eko rynek W Polsce jest 24 tys. producentów żywności ekologicznej i 23 tys. gospodarstw ekologicznych. Rynek eko to najbardziej dynamiczna gałąź gospodarki w sektorze FMCG w Unii Europejskiej. Żywność przetworzoną można uznać za ekologiczną, jeżeli co najmniej 95% masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne. Chcemy zdrowo jeść Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się z każdym rokiem na lepsze. Chcemy jeść żywność naturalną i dobrej jakości. Rynek eko rośnie w tempie dwucyfrowym. Ma na to wpływ pogłębiająca się świadomość konsumentów, a także zmiany w stylu życia Polaków, którzy coraz większą uwagę zwracają na to, co jedzą i skąd pochodzą poszczególne produkty spożywcze. Z badań ARC „Rynek i opinia” wynika, że 43% Polaków w wyborze produktów spożywczych kieruje się walorami prozdrowotnymi, jednak dla 80% nadal najważniejszym kryterium wyboru jest cena. Wpływ na środowisko Aż 31% procent Polaków deklaruje, że wierzy w to, że ich decyzje zakupowe mają wpływ środowisko, a 37% uważa, że każdy ma indywidualny wpływ na walkę z kryzysem klimatycznym i wystarczy zmiana nawyków, by wspólnie ocalić środowisko. – Z naszego badania wynika, że w Polakach budzi się świadomość ekologiczna i powoli dają temu wyraz w swoich zachowaniach zakupowych. Zdecydowanie pionierami w tym zakresie są mieszkańcy dużych miast, w szczególności wykształcone kobiety. Mimo optymistycznych deklaracji dotyczących naprawiania niektórych rzeczy, chęci ograniczenia konsumpcji czy korzystania z wypożyczalni, nadal w codziennych zachowaniach widoczny jest brak prostych przyzwyczajeń, takich jak np. ograniczenie liczby toreb foliowych czy korzystanie z toreb wielorazowego użytku. Z badania jasno też wynika, że cenowo produkty ekologiczne są poza zasięgiem wielu Polaków, gdyż przegrywają ceną z tradycyjnymi produktami. Mimo tego, wyraźnie widać, że idą zmiany, a starannie i sukcesywnie prowadzona kampania informacyjna przynosi rezultaty – komentuje dla „Nowego Marketingu” Filip Owczarek, autor raportu. Plonoteka w warszawskiej Elektrowni Powiśle czynna jest w następujące dni: 7.12, 14.12, 21.12, w godz. 9-15. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.