Fotowoltaika Chłodnia zasilana energią słoneczną 23 kwietnia 2021 Fotowoltaika Chłodnia zasilana energią słoneczną 23 kwietnia 2021 Przeczytaj także Fotowoltaika Gdzie w Polsce zainstalować fotowoltaikę? Najlepsze lokalizacje Wydajność instalacji fotowoltaicznej jest zależna od kilku czynników, m.in. od lokalizacji. Zależnie od umiejscowienia budynku, szerokości geograficznej i pory roku, ilość promieni, które docierają do paneli PV jest różna. W których miejscach Polski instalacja jest najbardziej wydajna? Jak duże znaczenie ma lokalizacja dla wydajności fotowoltaiki? O te kwestie zapytaliśmy eksperta z Columbus Energy. Fotowoltaika Nowe panele fotowoltaiczne z nanokryształów – rewolucja na rynku? Wraz z rozwojem branży OZE konieczne jest poszukiwanie nie tylko wydajnych technologii, ale też rozwiązań mających pozytywny wpływ na środowisko. Warunki te spełniają panele nanokryształowe. Jednak dotąd ich największą wadą była mniejsza odporność na uszkodzenia, a tym samym – niska wydajność. Nowa technika P-DIP ma zapewniać panelom większą ochronę i usprawniać przepływ elektronów wewnątrz instalacji. Cryosolar to projekt wykorzystujący potencjał promieni słońca do produkcji zimna. Chłodnia funkcjonuje wyłącznie dzięki źródłu energii odnawialnej. Samowystarczalna konstrukcja została stworzona z myślą o gorących regionach świata, które stoją przed wyzwaniem magazynowania produktów o krótkiej trwałości. Reklama Słońce źródłem chłodu Pomysłodawcą Cryosolar jest francuska firma z branży OZE, Valorem. Autonomiczny projekt pozwala chłodzić żywność non stop – nawet gdy promienie słońca ukryją się za chmurami oraz nocą. W chłodni wykorzystano system “cold battery”, który ładuje się w ciągu dnia, a w nocy rozładowuje, zapewniając ciągłość chłodzenia. System „cold battery”, źródło: Cryosolar Kontrola pracy Cryosolar jest możliwa dzięki aplikacji mobilnej, a temperatura w chłodni może wynieść od -18 do +10stopni Celsjusza. Przewiezienie kontenera oraz montaż ogniw PV na dachu zajmuje kilka dni. Mniej marnowania żywności Jedna chłodnia została już zamontowana na wyspie La Désirade, na Gwadelupie oraz dwie w Senegalu. Valorem podaje, że urządzenie może być doskonałym rozwiązaniem w logistyce, rolnictwie, a także w medycynie – nadaje się do przechowywania leków. Według projektantów technologia zastosowana w chłodni obniża skalę marnowania żywności, zabezpiecza produkty przed zepsuciem, przyczynia się do rozwoju gospodarki lokalnej, zwiększając zarobki. Kontener może mieć długość od 20 do 40 stóp, czyli od 6 do 13 metrów, źródło: twitter – Jestem producentem mango w rejonie Casamance. Produkujemy tu bardzo dużo owoców w okresie około szcześciu miesięcy w roku. W tym okresie obserwujemy nadprodukcję owoców, których nie mamy możliwości konserwowania. Każdego roku około 50 – 60 proc. mojej produkcji gnije lub jest sprzedawane po bardzo niskiej cenie. – czytamy wypowiedź rolnika z Afryki Zachodniej na oficjalnej stronie Cryosolar. źródło: cryosolar.fr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.