Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Chłodnia zasilana energią słoneczną

cryosolar

Chłodnia zasilana energią słoneczną

Cryosolar to projekt wykorzystujący potencjał promieni słońca do produkcji zimna. Chłodnia funkcjonuje wyłącznie dzięki źródłu energii odnawialnej. Samowystarczalna konstrukcja została stworzona z myślą o gorących regionach świata, które stoją przed wyzwaniem magazynowania produktów o krótkiej trwałości.

BANER MOBILEB1
Reklama

Słońce źródłem chłodu

Pomysłodawcą Cryosolar jest francuska firma z branży OZE, Valorem. Autonomiczny projekt pozwala chłodzić żywność non stop – nawet gdy promienie słońca ukryją się za chmurami oraz nocą. W chłodni wykorzystano system “cold battery”, który ładuje się w ciągu dnia, a w nocy rozładowuje, zapewniając ciągłość chłodzenia. 

b8FXml7gkFM VkXFB4C99b8WpWp1F8KSwthTWTmtgwgF4bJn7l6nS6I9mGyyN0Guq1l9HplWYXFxlSKcUi8EeXKY4c1 8htXajk sEnx76GjE9XP 55CazK4 T5vGoce nim9oai
System „cold battery”, źródło: Cryosolar

Kontrola pracy Cryosolar jest możliwa dzięki aplikacji mobilnej, a temperatura w chłodni może wynieść od -18  do +10stopni Celsjusza. Przewiezienie kontenera oraz montaż ogniw PV na dachu zajmuje kilka dni.

KSTAR 925x200 PL 1
Reklama

Mniej marnowania żywności

Jedna chłodnia została już zamontowana na wyspie La Désirade, na Gwadelupie oraz dwie w Senegalu. Valorem podaje, że urządzenie może być doskonałym rozwiązaniem w logistyce, rolnictwie, a także w medycynie – nadaje się do przechowywania leków. Według projektantów technologia zastosowana w chłodni obniża skalę marnowania żywności, zabezpiecza produkty przed zepsuciem, przyczynia się do rozwoju gospodarki lokalnej, zwiększając zarobki.

dEEh6VObszJI7Ld6QaenqULaNEfJlWudbBNfRVZnPVSRu2Ang8vdHEjsRROfCd6bFsxjJpH51Q7L4EmuE8x shurOUL4qc1EKoj6rcZrs0adm UIpnBLoge9XFPbd 46yK 1J31y
Kontener może mieć długość od 20 do 40 stóp, czyli od 6 do 13 metrów, źródło: twitter
CFF Baner poziom mobile CFA 8.02 450 x 250 px 1CFF Baner poziom B3 CFA 8.02 1
Reklama

Jestem producentem mango w rejonie Casamance. Produkujemy tu bardzo dużo owoców w okresie około szcześciu miesięcy w roku. W tym okresie obserwujemy nadprodukcję owoców, których nie mamy możliwości konserwowania. Każdego roku około 50 – 60 proc. mojej produkcji gnije lub jest sprzedawane po bardzo niskiej cenie. – czytamy wypowiedź rolnika z Afryki Zachodniej na oficjalnej stronie Cryosolar.

źródło: cryosolar.fr

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.