Ekologia Produkcja miodu we Francji na historycznie niskim poziomie 25 października 2021 Ekologia Produkcja miodu we Francji na historycznie niskim poziomie 25 października 2021 Przeczytaj także Ekologia Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania Startup stworzył ekologiczne materiały opakowaniowe wykonane ze skórek i obierków cebuli. Jak to działa? Ekologia Greenwashing na rynku nieruchomości, czyli jak firmy udają bycie eko Coraz więcej osób poszukuje nieruchomości zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Jednocześnie bardzo dobrze ma się zjawisko greenwashingu. Jak go rozpoznać? Jak nie dać się oszukać? Francuscy pszczelarze alarmują: produkcja miodu jest w tym roku na historycznie niskim poziomie. Za główną przyczynę tego zjawiska podają zmiany klimatu i stosowanie toksycznych pestycydów. W Turcji i Stanach Zjednoczonych zarejestrowano podobny problem. Reklama Spadek produkcji miodu W 1995 roku Francja wyprodukowała około 32 000 ton miodu, z kolei w 2019 roku zbiory wyniosły już mniej niż 10 000 ton. Z roku na rok rejestrowany jest coraz większy spadek, jednak tegoroczne statystyki są szczególnie niepokojące. Jak podaje Krajowy Związek Francuskiego Pszczelarstwa Unaf w tym roku wyprodukowano zaledwie od siedmiu do ośmiu ton miodu. Ponadto jest to tylko połowa zeszłorocznej produkcji! – W sklepach będzie mniej francuskiego miodu, ale dużo zagranicznego – powiedział Christian Pons, prezes Unaf. Dary pszczół, o których nie miałeś pojęcia! Przyczyny problemu Jako główne przyczyny słabych zbiorów miodu francuscy pszczelarze podają zmiany klimatyczne oraz wszystkie ich następstwa. Obwiniają zimne, mokre, wietrzne warunki atmosferyczne oraz mrozy, które dotknęły wiele francuskich regionów. Dodatkowo na stan pszczół mocno wpłynęło pojawienie się gatunków inwazyjnych, takich jak szerszenie azjatyckie. Kolejnym problemem jest masowe stosowanie pestycydów, które miały zostać we Francji na stałe zakazane już w zeszłym roku. Niestety ostatecznie rząd zezwolił na ich stosowanie, aby pomóc rolnikom w uprawie buraków cukrowych. Otruli pszczoły chemikaliami! Jeden ze sprawców zidentyfikowany Podobne przypadki Podobne zjawisko zaobserwowano w Stanach Zjednoczonych i w Turcji. Jak podaje Departament Rolnictwa USA, w 2019 roku kolonia pszczół miodnych w Stanach Zjednoczonych średnio produkowała około 25,4 kg miodu. Z kolei w 1995 roku średnia wynosiła aż 36 kg. Amerykańscy pszczelarze, podobnie jak francuscy za przyczynę zmniejszenia wydajności podają zmiany klimatyczne oraz stosowane pestycydy. Fot: Spadek produktywności kolonii pszczół/ źródło:eu.wisfarmer.com źródło: eu.wisfarmer.com, ocm.auburn.edu Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.