Ekologia Stacja metra na Tajwanie stała się podziemną farmą wertykalną 09 października 2022 Ekologia Stacja metra na Tajwanie stała się podziemną farmą wertykalną 09 października 2022 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Stolicę Tajwanu, Tajpej, przecina najstarsza linia metra na Tajwanie o łącznej długości 153 km. Na trasie znajduje się aż 131 przystanków, między którymi każdego przemieszcza się 2 miliony osób. Od niedawna podróżujący mogą kupić świeże warzywa, które pochodzą z farmy wertykalnej zlokalizowanej na jednej ze stacji. Reklama Spis treści ToggleFarma wertykalna w podziemiu metra Korzyści farm hydroponicznychUprawy pod wodą? To możliwe! Zrównoważone rolnictwo to konieczność Farma wertykalna w podziemiu metra Od niedawna metro w Tajpeju nie służy wyłącznie szybkim podróżom, ale także ekologicznym uprawom. Jedna ze stacji – Nanjing-Fushing – stała się zrównoważoną, ekologiczną farmą hydroponiczną. 40 m2 pustej powierzchni metra służy jako miejsce do uprawy sałaty. Jak to możliwe? Farmy wertykalne to specjalny system uprawy stworzony z myślą o przyszłości, w której do hodowania warzyw i owoców będzie trzeba wykorzystywać również pomieszczenia zamknięte. Ten sposób polega na pionowym i piętrowym umieszczeniu roślin. Wykorzystuje się tutaj zjawisko hydroponiki – rośliny wzrastają w samej wodzie. Ale co z dostępem do słońca? Farmy wertykalne, takie jak “MetroFresh” w Tajpeju zamiast promieni słonecznych wykorzystują oświetlenie LED, dzięki któremu rośliny mogą się rozwijać. W dodatku bez stosowania pestycydów. Nad wszystkim czuwa specjalna technologia, która kontroluje poziom wilgotności oraz temperaturę panującą na nowoczesnej farmie. Farma wertykalna “MetroFresh” zbudowana na stacji meta w Tajpeju. Źródło: metro.taipei Sałaty wyhodowanej za pomocą oświetlenia LED i systemu hydroponiki będą mogli spróbować sami pasażerowie. Zadziwiające, prawda? A słyszałeś o sztucznej inteligencji, która potrafi wyrywać chwasty? Korzyści farm hydroponicznych Farmy hydroponiczne stanowią jedną z najbardziej postępowych form nowoczesnego rolnictwa, ponieważ odpowiadają na potrzeby, a zarazem rozwiązują wiele problemów związanych z uprawą jedzenia. Organizacja Future Farming odpowiedzialna za budowę farmy podaje, że nowa i w pełni zautomatyzowana technologia pozwala zaoszczędzić nawet do 95% wody. Przeczytaj o największej farmie hydroponicznej w Europie. Hydroponika jest w pełni opłacalna dla środowiska, jeżeli połączy się ją z odnawialnymi źródłami energii, takimi jak fotowoltaika. Na farmie wertykalnej wszystkie potrzebne procesy do utrzymania upraw – ogrzewanie, chłodzenie, wentylacja, nawadnianie, oświetlenie – wymagają energii elektrycznej. Uprawy pod wodą? To możliwe! Nemo’s Garden to projekt podwodnych farm rozwijany od 2012 roku w pobliżu miasta Noli na północy Włoch, 5-10 metrów pod powierzchnią morza. Nad ogrodem czuwa Ocean Reef Group. Celem projektu było stworzenie nowego modelu rolnictwa, który wykorzystuje zbiorniki wodne do uprawy roślin lądowych. Na początku hodowano tylko bazylię – najpopularniejsze ziele we włoskiej kuchni. Kiedy pomysł zakończył się sukcesem, autorzy projektu zaczęli eksperymentować z uprawą kolejnych roślin. Teraz pod wodą rosną także pomidory, sałata, cukinia, fasola, zielony groszek, aloes, grzyby i truskawki. Czytaj dalej o samowystarczalnej, podwodnej farmie. Zrównoważone rolnictwo to konieczność Współcześnie blisko 40% lądów to tereny uprawne, które odpowiadają za 10% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Uprawa roli polega na stabilnym klimacie, a nie utrzymamy go bez wprowadzenia rozwiązań, które sprawiają, że rolnictwo będzie bardziej zrównoważone. Model zrównoważonej agrokultury polega na kreowaniu farm, które współgrają z ekosystemem. Takie miejsca mają rozwijać się bez użycia paliw kopalnych, pestycydów oraz innych toksycznych chemikaliów mających negatywny wpływ na środowisko i zmiany klimatu. Kolejnym krokiem są farmy w duchu “zero waste”. Ich założeniem jest stworzenie łańcucha, który umożliwia przemianę odpadów w pokarm, paliwo lub nawozy. Wszystko, co powstaje w wyniku prowadzenia farmy powinno zostać odnowione lub skonsumowane. Poznaj Songhai, który udowadnia, że rolnictwo nie musi odbywać się kosztem planety. Źródła: taiwannews.com.tw, euronews.com Fot. główna: metro.taipei Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.