Ekologia Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania 07 listopada 2024 Ekologia Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania 07 listopada 2024 Przeczytaj także Ekologia Greenwashing na rynku nieruchomości, czyli jak firmy udają bycie eko Coraz więcej osób poszukuje nieruchomości zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Jednocześnie bardzo dobrze ma się zjawisko greenwashingu. Jak go rozpoznać? Jak nie dać się oszukać? Ekologia Bakterie żyjące w ściekach na ratunek planecie. Przełomowe odkrycie w walce z plastikowymi odpadami Biolodzy dokładnie zbadali, w jaki sposób pewne występujące w ściekach bakterie rozkładają plastik. Odkrycie może pomóc w opracowaniu nowych metod usuwania plastikowych zanieczyszczeń. Startup stworzył ekologiczne materiały opakowaniowe wykonane ze skórek i obierków cebuli. Jak to działa? Reklama Szkockie opakowania z cebuli Startup HUID z siedzibą w Oban w Szkocji stworzył gamę ekologicznych materiałów opakowaniowych wykonanych ze skórek i obierków cebuli. Firmę założyła specjalista ds. materiałów i tekstyliów o obiegu zamkniętym, Renuka Ramanujam. Startup jest wspierany przez National Manufacturing Institute Scotland (NMIS), prowadzony przez University of Strathclyde i będący częścią High Value Manufacturing (HVM) Catapult, podczas gdy Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) na University of Strathclyde przeprowadza testy materiałów na bazie cebuli. Słowo “huid” pochodzi z języka niderlandzkiego i oznacza “skórę”. Z kolei “ui”, również wywodzące się z tego języka, tłumaczy się jako “cebulę”. Na razie marka stworzyła dwa prototypy materiałów – Pyber oraz Cellofil. Pyber to materiał w formie karty, wykonany z biologicznie przetworzonych włókien łupin cebuli. Ma zastąpić papier. Z kolei Cellofil jest materiałem foliowym, mającym być alternatywą dla folii LDPE i PE. Produkcja opakowań firmy polega na ekstrakcji wysokiej jakości celulozy ze skórek cebuli i połączeniu jej w mieszankę biopolimerową, tworząc folię o wytrzymałości mechanicznej porównywalnej z konwencjonalnymi tworzywami sztucznymi. Skórki cebuli mają również właściwości antybakteryjne, co może pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia przechowywanej w danym opakowaniu żywności. Potencjalne opakowania z cebuli nadal są w fazie testów, więc do ich komercyjnego użytku jeszcze daleka droga. Zobacz też: Ekologiczne opakowania. Pyszne.pl wprowadza pudełka pokryte materiałem z alg morskich Dlaczego cebula? – Łuski cebuli są naturalną formą opakowania, chroniącą cebulę przed uszkodzeniem i stanowią obfite źródło odpadów – mówi założycielka HUID, Renuka Ramanujam. – Jednak po rozmowach z różnymi naukowcami zdałam sobie sprawę, że nikt nie wykorzystuje ich jako materiału i dostrzegłam lukę na rynku dla nowej odmiany ekologicznych opakowań. – Kreatywne wykorzystanie łusek cebuli przez HUID minimalizuje ilość odpadów i jest świetną odpowiedzią na obecne zapotrzebowanie rynku na zrównoważone opakowania – twierdzi Aineias Karkasinas, inżynier ds. zrównoważonego rozwoju w NMIS, który wspiera szkocki startup. Opakowania z cebuli mogłyby być rozwiązaniem nie tylko problemu jednorazowych opakowań produkowanych z plastiku i innych nieekologicznych materiałów, ale również psucia się i marnowania żywności. Czytaj też: Upcykling sposobem na ilość odpadów i zdrowie społeczeństwa? Źródło: huid.co.uk, mamstartup.pl, profil Renuki Ramanujam na LinkedIn Fot.: Canva (AHPhotoswpg/Getty Images) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.