Eko styl życia Nocna prohibicja w polskich miastach: czy zakaz sprzedaży alkoholu naprawdę działa? 19 października 2025 Eko styl życia Nocna prohibicja w polskich miastach: czy zakaz sprzedaży alkoholu naprawdę działa? 19 października 2025 Przeczytaj także Eko styl życia Ekologiczne karmniki. Jak pomagać ptakom bez szkody dla środowiska Zima to trudny czas dla ptaków – mróz, śnieg i niskie temperatury ograniczają dostępność pożywienia. Ich dokarmianie wspiera lokalną bioróżnorodność, ale coraz większą uwagę przykłada się też do formy pomocy – ekologiczne karmniki, wykonane z materiałów naturalnych lub recyklingowych, pozwalają bezpiecznie dokarmiać ptaki, jednocześnie minimalizując negatywny wpływ na środowisko. Eko styl życia Karmnik dla małych ptaków zimą: jak zabezpieczyć go przed większymi gatunkami? Zimą najmniejsze ptaki mierzą się z połączeniem niskich temperatur i ograniczonego dostępu do pożywienia. Mimo że w domach i na… Kolejna warszawska dzielnica zostanie objęta nocnym zakazem sprzedaży alkoholu. To część szerokiego trendu ograniczania konsumpcji napojów procentowych w krajach europejskich. Coraz więcej danych sugeruje, że nocna prohibicja przynosi realne efekty, a miasta, które ją wprowadziły, cieszą się spokojem oraz mniejszą ilością odpadów. Reklama Spis treści ToggleŚródmieście zakazuje nocnej sprzedaży alkoholuCo daje prohibicja?Alkohol a nasze zdrowieUlga dla środowiska Śródmieście zakazuje nocnej sprzedaży alkoholu Nocna prohibicja, którą radni warszawskiego Śródmieścia poparli podczas środowego posiedzenia, ma objąć zakaz sprzedaży alkoholu w godzinach od 22:00 do 6:00, z wyłączeniem lokali gastronomicznych. Przepisy mają wejść w życie 14 dni po publikacji w dzienniku urzędowym województwa mazowieckiego, czyli najprawdopodobniej 1 listopada 2025 roku. To już kolejna dzielnica Warszawy, po Pradze-Północ, która zdecydowała się na taki krok. Podobne ograniczenia obowiązują już w kilku innych dużych miastach w Polsce, m.in. w Gdańsku, Olsztynie, Krakowie oraz Wrocławiu. Według zapowiedzi, w przyszłości nocny zakaz sprzedaży alkoholu może zostać rozszerzony na całe miasto, a nawet na poziomie ogólnopolskim. Edukacja zdrowotna: dlaczego połowa uczniów nie chce uczyć się o zdrowiu i środowisku? Co daje prohibicja? Najczęściej wskazywanym efektem wprowadzenia prohibicji jest poprawa bezpieczeństwa i porządku publicznego. Szczególnie często przytaczany jest przykład Krakowa, gdzie w lipcu 2025 roku między północą a 5:30 rano odnotowano aż 70% spadek interwencji związanych ze spożywaniem alkoholu w miejscach publicznych, w porównaniu z lipcem 2022 roku. Dane Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom potwierdzają ten trend – ponad połowa gmin, które wprowadziły zakaz, ocenia jego skutki zdecydowanie pozytywnie. Wśród nich 57% odnotowało mniej interwencji służb, 41,7% zauważyło wzrost poczucia bezpieczeństwa, a 34,3% pozytywne reakcje mieszkańców. Samorządy podkreślają, że wprowadzenie regulacji dotyczących sprzedaży alkoholu pomaga ograniczyć zakłócenia porządku i poprawia komfort życia w centrum miast, szczególnie w rejonach o dużej koncentracji punktów sprzedaży alkoholu. Warsaw Enterprise Institute zwraca uwagę, że mimo iż Polska znajduje się w europejskiej średniej pod względem spożycia alkoholu, to jednocześnie zajmuje czołowe miejsce w statystykach zgonów spowodowanych jego nadużywaniem. Zdaniem organizacji jest to dowód na nieskuteczność dotychczasowej polityki walki z nadużywaniem alkoholu. Jednocześnie liczne badania potwierdzają skuteczność ograniczania fizycznej dostępności alkoholu, jako sposobu walki ze społecznym uzależnieniem. Zdaniem dr hab. Łukasza Wieczorka z Instytutu Psychiatriii i Neurologii w Warszawie, takie działania realnie wpływają na redukcję konsumpcji oraz ograniczenie negatywnych skutków nadużywania alkoholu. Alkohol a nasze zdrowie Badania WHO jednoznacznie wskazują, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla ludzkiego organizmu, a jego nadużywanie może wiązać się z konsekwencjami zdrowotnymi. Liczne przeglądy literatury naukowej sugerują, że gęstość punktów sprzedaży alkoholu w sąsiedztwie koreluje z większą liczbą przypadków marskości wątroby, wypadków drogowych i agresji – niezależnie od indywidualnych cech konsumentów. Według raportu WHO region europejski odnotowuje rocznie około 800 000 przypadków zgonów związanych ze spożyciem alkoholu, co stanowi prawie 9% wszystkich zgonów. Najnowsze badania wykazują również, że nadmierne spożycie alkoholu wiąże się z niemal dwukrotnie większym ryzykiem zachorowania na demencję. Ulga dla środowiska Wprowadzenie nocnej prohibicji może przynieść również bezpośrednie korzyści środowiskowe, które często pozostają w cieniu argumentów zdrowotnych i społecznych. Ograniczenie nocnej sprzedaży alkoholu skutkuje mniejszym natężeniem ruchu w godzinach nocnych – zarówno samochodowego, jak i pieszego, co przekłada się na niższe zużycie paliwa, redukcję emisji CO2 oraz mniejsze zanieczyszczenie powietrza. Badania Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) wskazują, że hałas nocny jest jednym z głównych czynników stresogennych w miastach, a jego redukcja poprawia nie tylko komfort życia, ale także jakość snu i zdrowie psychiczne mieszkańców. W miastach, gdzie wprowadzono ograniczenia, samorządy odnotowały także spadek ilości odpadów pozostawionych w przestrzeni publicznej – głównie szklanych i aluminiowych opakowań po napojach. Czystsze ulice oznaczają mniejsze obciążenie dla służb komunalnych, a tym samym niższe zużycie zasobów i energii potrzebnych do utrzymania porządku. W szerszej perspektywie takie działania mogą wspierać realizację miejskich strategii zrównoważonego rozwoju, łącząc troskę o środowisko z poprawą jakości życia mieszkańców. Warto również przytoczyć najnowsze badania pracowni IBRIS, według których 68% respondentów popiera wprowadzenie zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w miejscowości, w której mieszkają. Wśród przebadanych 40,2% wyraziło swoje poparcie w sposób zdecydowany. Oznacza to rosnącą społeczną akceptację dla ograniczenia sprzedaży alkoholu w godzinach nocnych, co może zachęcić samorządy do rozszerzenia podobnych rozwiązań w kolejnych regionach. Zobacz też: Jak unikać mikroplastiku w diecie? Praktyczne sposoby w kuchni Źródła: PAP, gov.pl, WHO, EEA, IBRIS, Uniwersytet Warszawski, wei.org.pl, KCPU Fot: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.