Biodegradowalne “fistaszki” do pakowania, które rozpuszczają się w wodzie. Plusy i minusy

Biodegradowalne “fistaszki” do pakowania, które rozpuszczają się w wodzie. Plusy i minusy

Sztuczne wypełnienia do opakowań wciąż są dostępne, pomimo ich wad. Na szczęście, wraz z rosnącą świadomością wpływu materiałów na środowisko, biodegradowalne wypełnienia są obecnie dostępne jako bardziej przyjazna dla środowiska alternatywa. Jakie są ich wady i zalety?

Zalety

Składające się z polistyrenu, polimeru z tworzywa sztucznego lepiej znanego jako styropian, tradycyjne “fistaszki” służące do zabezpieczania przesyłek są trudne do rozłożenia w środowisku naturalnym.

Po wyrzuceniu wylądują na wysypisku śmieci lub trafią do oceanu na wiele, wiele lat. Biodegradowalne “fistaszki” wytwarzane są z naturalnych, nietoksycznych materiałów, takich jak skrobia pszenna i kukurydziana.

Rozpuszczają się w wodzie i po jednokrotnym użyciu mogą być wrzucane do kompostu. Ponadto biodegradowalne “fistaszki” w piance nie mają ładunku elektrostatycznego, co oznacza, że ​​nie przyklejają się do ubrań.

Wady

Biodegradowalne orzeszki ziemne na bazie skrobi mogą być bardziej przyjazną dla środowiska opcją, ale mogą mieć także swoje wady.

Dzięki większej wadze niż tradycyjne wypełnienia zwiększają koszty wysyłki. Często ekologiczne rozwiązania wiążą się także z wyższymi kosztami produkcji, dlatego wielu konsumentów i dostawców często wybiera między szkodliwością dla środowiska lub bardziej ekologiczną, droższą alternatywą.

Styropianowe wypełnienia paczek, które nie są biodegradowalne i szkodzą środowisku, mogą jednak zostać poddane recyklingowi. Nowe produkty tego typu są co najmniej w 70% wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu.

Chcesz wiedzieć więcej o recyklingu? Zobacz artykuł:

źródło: ethicalshift.com

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.