Centrum recyklingu w Kalifornii z platynowym certyfikatem LEED

El Cerrito w Kaliforni to nowoczesne centrum recyclingu, które ostatnio doczekało się modernizacji i otrzymało platynowy certyfikat LEED.

Za projekt przebudowy odpowiada biuro projektowe Noll&Tam Architects z Berkeley. Dzięki nim El Cerrito Recycling + Environmental Resource Center (RERC) doczekało się dużej przebudowy, w którą zaangażowała się także lokalna społeczność. Dzięki temu stworzono jeszcze bardziej przyjazne środowisku miejsce z zapleczem edukacyjnym.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Centrum ma być zupełnie pasywne energetyczne, dzięki wykorzystaniu energii odnawialnej i szeregowi energooszczędnych technologii. Daje to w 100% autonomiczne zasilanie w czasie dnia.

aerial view aerial view

RERC założone zostało na początku lat ’70 XX wieku przez grupę okolicznych wolontariuszy. Od tego czasu było źródłem dumy mieszkańców i przyciągało odwiedzających nawet z dalekiej okolicy i z San Francisco.

Projektując zmodernizowane centrum, architekci zainspirowali się jego przemysłowym charakterem. Wykorzystano wytrzymałe materiały, takie jak blachę falistą oraz drewno pochodzące z odzysku. Murowane elementy wykonano z odzyskanych z starego centrum bloczków betonowych i kamieni pozyskanych lokalnie.

curved canopy exterior view

“Projekt El Cerrito Recycling + Environmental Resource Center zainspirowany został ochroną środowiska, a także funkcją, jaką pełni centrum”, czytamy w jego opisie. „Bardzo ważne było stworzenie silnej więzi z okolicą i mieszkańcami, dzięki czemu miejsce to staje się doskonałą lokalizacją do spotkań, edukacji i prezentowania, jak działają projekty zero-waste czy energetyka pasywna”.

recycling bin beneath the canopy

Przez większość roku centrum jest w pełni pasywne, dzięki lokalnemu i dosyć umiarkowanemu klimatowi oraz systemowi nowoczesnej wentylacji. Instalacja fotowoltaiczna ma moc 12 kW, co doskonale zaspokaja jego potrzeby energetyczne. Obok centrum znajduje się dodatkowa instalacja PV o mocy 8,8 kW, która pozwala na ładowanie samochodów elektrycznych oraz zasilanie systemów do recyklingu. Dodatkowo obok znajduje się cysterna do zbierania wody deszczowej, która wykorzystana jest do podlewania ogrodu.

Źródło: Noll & Tam Architects, zdjęcia: David Wakely