Eko styl życia Czy piwo może być ekologiczne? 28 września 2020 Eko styl życia Czy piwo może być ekologiczne? 28 września 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Roślina uprawiana przy świecach. Rośnie tak szybko, że można ją… usłyszeć Na północy Anglii hodowcy od wielu pokoleń wchodzą do pozbawionych okien szop, oświetlanych tylko blaskiem świec. Spędzają w tych miejscach długie godziny, zbierając najcenniejszy plon tej ziemi – rabarbar. Wyjątkowy sposób uprawy tej rośliny praktykowany jest do dzisiaj, a brak światła słonecznego zmusza ją do wzrostu tak szybkiego, że można go… usłyszeć. Eko styl życia Wesele zero waste, czyli jak się pobrać i nie zaszkodzić planecie Ślub to wyjątkowy moment, który chcemy zapamiętać na całe życie. Po uroczystości zwykle przychodzi pora na huczną imprezę. Wesele nie jest tanim przedsięwzięciem, ale oprócz kosztów finansowych może nieść za sobą również koszty środowiskowe. Co zrobić, aby ten wyjątkowy dzień zorganizować w sposób jak najbardziej ekologiczny? Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętny Polak wypija ponad 100 litrów piwa rocznie. W związku z rosnącą konsumpcją wzrasta również produkcja piwa, a przed browarami stanęło ważne zadanie – zmniejszenie śladu węglowego produkcji. Reklama Kompania Piwowarska w służbie klimatu Już w listopadzie 2019 roku Kompania Piwowarska podpisała umowę z Innogy na zakup energii elektrycznej pochodzącej w 100% z OZE. Dzięki tej współpracy trzy jej największe browary (Tyskie Browary Książęce w Tychach, Browar Dojlidy w Białymstoku i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu) będą korzystać z energii wiatrowej farmy Nowy Staw. Za tym przykładem idą kolejne koncerny, a celem jest zupełna rezygnacja ze źródeł alternatywnych do 2030 roku. Już dziś myślimy strategicznie o przyszłości naszej, społeczności, w których funkcjonujemy, oraz naszej planety – mówi Igor Tikhonov, prezes Kompanii. Inne cele to przede wszystkim zmniejszenie zużycia wody w produkcji, wprowadzenie opakowań wielokrotnego użytku z materiałów, które można w pełni poddać recyklingowi. Przedsiębiorcy sektora piwnego zapowiadają też większą kontrolę dostawców. Współpracujemy z wieloma zewnętrznymi dostawcami, m.in. rolnikami czy firmami transportowymi. Jest dla nas bardzo ważne, żeby w przyszłości dostawcy zapewniali 100 proc. składników i surowców pochodzących ze zrównoważonych źródeł. Do tego dostosowujemy też naszą politykę zamówień i z takimi dostawcami nawiążemy współpracę – podkreśla Tikhonow. Carlsberg zredukuje ślad węglowy do zera Właśnie zakończył się Światowy Tydzień Działania na rzecz Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Jednym z jego partnerów była grupa Carlsberg Polska. W ramach przyjętego projektu Towards ZERO zobowiązała się do 2030 roku zredukować swój ślad węglowy do zera, ograniczyć o połowę zużycia wody i nie marnować jej. Często to biznes tworzy mody i trendy, a te związane z ekologicznością, ze zrozumieniem zmian klimatycznych, żeby działać na rzecz planety i ograniczać swoją konsumpcję, już się urzeczywistniają. My jako Grupa Carlsberg staramy się bardzo mocno i wierzę, że działając razem, uda nam się te cele osiągnąć – mówi Beata Ptaszyńska-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji w Carlsberg Polska. Miejmy nadzieję, że straty poniesione w wyniku pandemii oraz zapowiadany podatek cukrowy nie powstrzyma rynku piwowarskiego przed planowanymi zmianami. Przykładem na to, że każdy browar, nawet z wieloletnią tradycją może przejść zieloną rewolucję jest znany bawarski browar Hofmühl. Ograniczył on swój ślad węglowy o 40%, produkuje piwo tylko w butelkach nadających się do recyklingu, a odpady produkcyjne przekazuje rolnikom, którzy wykorzystują je jako nawóz. Czekamy na taką rewolucję w Polsce! Źródło: portalspozywczy.pl, newseria.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.