Ekologia Czy stać nas na marnowanie jedzenia w czasie pandemii? Produkty, które można jeść po terminie 20 marca 2020 Ekologia Czy stać nas na marnowanie jedzenia w czasie pandemii? Produkty, które można jeść po terminie 20 marca 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Inwazyjny szop pracz w polskich miastach. Jak się zachować przy spotkaniu? Szopy pracze coraz śmielej wkraczają do polskich miast i wsi, stając się poważnym zagrożeniem dla rodzimych ekosystemów i bezpieczeństwa sanitarnego. W województwie lubuskim, gdzie populacja jest jedną z największych w kraju, samorządy apelują o wsparcie finansowe i organizacyjne, by móc zwalczać ekspansję tego inwazyjnego gatunku. Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Zrobiliśmy więcej zakupów na czas pandemii, bo zalecenia rządu są jasne – należy unikać wychodzenia z domu i skupisk ludzi. Co zrobić, by dobrze wykorzystać wszystkie produkty? Na pewno nikogo z nas nie stać w tej chwili na marnowanie jedzenia. Reklama Polacy marnują w ciągu roku 9 mln ton żywności, a statystyczny Kowalski wyrzuca rocznie 235 kg jedzenia. Zrobiliśmy zapasy na czas pandemii – Polacy kupowali mąkę, puszki, ryż, makaron w dużych ilościach. Z pewnością nikogo z nas nie stać na wyrzucanie jedzenia – przedsiębiorcy i pracownicy są w coraz trudniejszej sytuacji, rząd ma uruchomić program antykryzysowy, który pomoże uratować polską gospodarkę. Co zrobić, by jedzenie się nie zmarnowało? Przeoczenie daty ważności to powód, dla którego najczęściej wyrzucamy jedzenie (tak deklaruje 42 proc. konsumentów). Na produktach jest zazwyczaj napisane „najlepiej spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”. W obu przypadkach najlepiej przejrzeć żywność, zanim wyląduje on w koszu na śmieci – jeśli nie ma pleśni, można ją zjeść. Jeżeli na opakowaniu widnieje informacja o dacie „przed”, produkt możemy spożyć również po jej upływie. Które produkty można jeść po terminie? Publikujemy listę. Sucha żywność przechowywana hermetycznie, w temperaturze 21 stopni, może być zjedzona w ciągu: suche fasole: 8-10 latkasza jęczmienna, quinoa, płatki owsiane: 8 latkasza gryczana, kukurydza sucha, len, kamut, proso, pszenica durum: 10-12 latmąka: 5 latsuchy makaron: 8-10 latsuszone owoce: 5 latmiód, sól oraz cukier: w nieskończoność, jeśli przechowywane są bez kontaktu z wilgocią. Po terminie ważności można jeść także: żywność w puszce (jeśli wieko nie jest np. wybrzuszone)suszone rośliny strączkowejogurtysery (np. takie jak parmezan)ryż i makaronmasło klarowaneorzechygorzką czekoladępić kawę i herbatę. źródła: medonet.pl fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.