Poradniki Czy stać nas na marnowanie jedzenia w czasie pandemii? Produkty, które można jeść po terminie 20 marca 2020 Poradniki Czy stać nas na marnowanie jedzenia w czasie pandemii? Produkty, które można jeść po terminie 20 marca 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Aktywiści na rzecz ochrony środowiska walczą z centrami danych Aktywistka ekologiczna Julie Bolthouse wskazuje, że Północna Wirginia posiada najwięcej centrów danych na świecie. Jej zdaniem, nie jest to korzystne dla klimatu. Dlaczego? Polska Zielone miliardy przepadły – NIK ujawnia szokujące fakty Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport, z którego wynika, że ponad 70 mld złotych ze sprzedaży ETS-ów… rozpłynęło się w ogólnym budżecie państwa. Kontrola wykazała nieprawidłowości w systemie raportowania do KE, procedowaniu wniosków w ramach programu “Mój Prąd” i brak kontroli wewnętrznych w Ministerstwie Klimatu i Środowiska. Zrobiliśmy więcej zakupów na czas pandemii, bo zalecenia rządu są jasne – należy unikać wychodzenia z domu i skupisk ludzi. Co zrobić, by dobrze wykorzystać wszystkie produkty? Na pewno nikogo z nas nie stać w tej chwili na marnowanie jedzenia. Reklama Polacy marnują w ciągu roku 9 mln ton żywności, a statystyczny Kowalski wyrzuca rocznie 235 kg jedzenia. Zrobiliśmy zapasy na czas pandemii – Polacy kupowali mąkę, puszki, ryż, makaron w dużych ilościach. Z pewnością nikogo z nas nie stać na wyrzucanie jedzenia – przedsiębiorcy i pracownicy są w coraz trudniejszej sytuacji, rząd ma uruchomić program antykryzysowy, który pomoże uratować polską gospodarkę. Co zrobić, by jedzenie się nie zmarnowało? Przeoczenie daty ważności to powód, dla którego najczęściej wyrzucamy jedzenie (tak deklaruje 42 proc. konsumentów). Na produktach jest zazwyczaj napisane „najlepiej spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”. W obu przypadkach najlepiej przejrzeć żywność, zanim wyląduje on w koszu na śmieci – jeśli nie ma pleśni, można ją zjeść. Jeżeli na opakowaniu widnieje informacja o dacie „przed”, produkt możemy spożyć również po jej upływie. Które produkty można jeść po terminie? Publikujemy listę. Sucha żywność przechowywana hermetycznie, w temperaturze 21 stopni, może być zjedzona w ciągu: suche fasole: 8-10 latkasza jęczmienna, quinoa, płatki owsiane: 8 latkasza gryczana, kukurydza sucha, len, kamut, proso, pszenica durum: 10-12 latmąka: 5 latsuchy makaron: 8-10 latsuszone owoce: 5 latmiód, sól oraz cukier: w nieskończoność, jeśli przechowywane są bez kontaktu z wilgocią. Po terminie ważności można jeść także: żywność w puszce (jeśli wieko nie jest np. wybrzuszone)suszone rośliny strączkowejogurtysery (np. takie jak parmezan)ryż i makaronmasło klarowaneorzechygorzką czekoladępić kawę i herbatę. źródła: medonet.pl fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.