Wiadomości OZE Czy wysoki poziom CO2 ma wpływ na niedobory witamin i minerałów? 11 września 2018 Wiadomości OZE Czy wysoki poziom CO2 ma wpływ na niedobory witamin i minerałów? 11 września 2018 Przeczytaj także Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Według najnowszych badań, na które powołuje się portal carbonbrief.org, w przypadku braku efektów walki z rosnącymi emisjami dwutlenku węgla do 2050 roku aż 290 milionów ludzi na świecie może doświadczyć niedożywienia. Reklama Według naukowców wzrost stężenia dwutlenku węgla w powietrzu wpływa na zawartość składników odżywczych w uprawach roślinnych, zwłaszcza na poziom cynku, żelaza oraz białka. Powód, dla którego tak się dzieje, wciąż nie jest dobrze przeanalizowany, co tłumaczy dr Matthew Smith, badacz zdrowia środowiskowego z Harvard University. Istnieją jednak również dowody sugerujące, że nie wszystkie składniki odżywcze zmniejszają się przy wyższym stężeniu CO2, co oznacza, że zasięg oddziaływania CO2 na produkcję tych składników nadal pozostaje „kwestią otwartą”. W ramach nowego badania naukowcy oszacowali wpływ średniego stężenia CO2 w atmosferze, wynoszącego 550 ppm, na globalny poziom niedożywienia. Wcześniejsze eksperymenty przeprowadzone przez grupę badawczą wykazały, że przy takim stężeniu zawartość żelaza, białka i cynku w roślinach spożywczych, takich jak ryż, pszenica i kukurydza, może spaść o 3%-17%. Poziomy CO2 wynoszą obecnie około 409 ppm i oczekuje się, że osiągną 550 ppm w ciągu następnych 30 do 80 lat, w zależności od tego, jak szybko będą rosły emisje gazów cieplarnianych. Do 2050 roku 175 milionów ludzi będzie cierpiało na niedobory cynku, natomiast 122 milionów na niedobór białka. Masowe niedobory w naszych organizmach dostrzegane są już dziś i ich główną przyczyną jest jedzenie tzw. „śmieciowego” pokarmu. W przyszłości będzie coraz trudniej uzupełnić niedobory w organizmie nawet nieprzetworzonymi, naturalnymi produktami, takimi jak owoce czy warzywa. Jeden z głównych autorów badań, komentując wyniki analiz dla carbonbrief.org, podkreślił, że niedożywienie najprawdopodobniej dotknie tych części świata, które już dziś borykają się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, np. Indie, Afryki Północna i Bliski Wschód. Problem będzie się nasilał także ze względu na to, że obecne skraje zjawiska pogodowe (np. wielomiesięczne susze) niszczą uprawy rolników i sadowników, co dodatkowo potęguje niedobory żywnościowe na świecie. Organizm człowieka otrzymuje większość kluczowych składników odżywczych od roślin. Uprawy, w tym zboża, ziarna czy fasola, dostarczają ludziom 63% białka, które jest potrzebne do budowy tkanek ciała. Rośliny dostarczają również 81% żelaza, które m.in. ułatwia przepływ krwi w organizmie, oraz 63% cynku, składnika odżywczego, który pomaga zwalczać choroby (inne źródła tych składników odżywczych to oczywiście także mięso i nabiał). Źródło: carbonbrief.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.