Wiadomości OZE Dlaczego warto dbać o owady zapylające? 16 sierpnia 2018 Wiadomości OZE Dlaczego warto dbać o owady zapylające? 16 sierpnia 2018 Przeczytaj także Polska Burza wokół protestu leśników. “Mają na celu przykryć niszczenie przyrody” Już dzisiaj odbędzie się ogólnopolski protest organizowany przez Związek Leśników Polskich. O godzinie 10 pod wszystkimi siedzibami wojewodów zgromadzą się “ludzie lasu”. Organizacje pozarządowe z obszaru ochrony środowiska wydały własne oświadczenia, w których padają mocne zarzuty w stosunku do leśników. O co chodzi w tym sporze? Polska Fale upałów zagrażają ludzkiemu zdrowiu i życiu. Ekstremalne temperatury w Polsce Ekstremalne upały po raz kolejny w tym roku występują w Polsce. IMGW wydało alarmy drugiego stopnia dot. upału dla 14 województw, czekają nas też tropikalne noce. Upały to kosztowna konsekwencja zmiany klimatu, na którą musimy reagować skuteczniej. Efektem zapylania przez pszczoły oraz inne owady są zwiększone plony. Zapylone nasiona dają duże, dobrej jakości owoce o wysokiej zawartości witamin oraz o zwiększonej trwałości. Stosowanie szkodliwych środków ochrony roślin, zanieczyszczenie środowiska oraz niszczenie zadrzewień, czy nieużytków sprawia, że owady te giną. Reklama Konsekwencje wymierania zapylaczy Blisko 80% naszych rodzimych upraw należy do roślin owadopylnych. By owoce dobrze się zawiązały, konieczne jest kilka wizyt latających zapylaczy. Na przykład owoc maliny wymaga około 6 wizyt na 1 kwiecie, truskawka od 15-20 odwiedzin. Pojawianie się niedostatecznie wykształconych, małych owoców jest najczęściej skutkiem niewystarczającego zapylenia kwiatów. Zbyt mała ilość zapylaczy wiąże się więc z ogromnymi stratami gospodarczymi, które mogą być liczone w miliardach złotych. Poważniejszym problemem jest fakt, że bez zapylania mogą całkowicie zniknąć niektóre gatunki roślin, które stanowią źródło pokarmu zwierząt i ludzi. Jest więc obawa, że wraz ze zniknięciem pszczół, znikną też inne organizmy. Lecznicze produkty pszczół Oprócz zapewnienia ciągłości upraw pszczoły wytwarzają substancje o właściwościach wysoce prozdrowotnych. Najpopularniejszym produktem tych małych stworzeń jest miód. Ma on wiele wartości odżywczych i leczniczych, które cenione są już od wieków. Z kolei propolis, chętnie wykorzystywany jest w leczeniu przeziębienia i chorób układu pokarmowego. Pszczeli kit przyspiesza regenerację tkanek, a jad stosowany jest w leczeniu reumatyzmu. Inne produkty, jak pierzga czy pyłek, wspomagają odporność, działają przeciwzapalnie i detoksykacyjnie. *** Wymieranie owadów zapylających jest zjawiskiem globalnym i zagraża całej cywilizacji. Działania, które pomogą w ochronie tych gatunków, mogą nas uchronić przed ogromną klęską ekologiczną i gospodarczą. Ten artykuł pochodzi z serii „Wielki Dzień Pszczół”. Chcesz dowiedzieć się więcej? Kliknij tutaj! Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.