Dlaczego warto dbać o owady zapylające?

Efektem zapylania przez pszczoły oraz inne owady są zwiększone plony. Zapylone nasiona dają duże, dobrej jakości owoce o wysokiej zawartości witamin oraz o zwiększonej trwałości. Stosowanie szkodliwych środków ochrony roślin, zanieczyszczenie środowiska oraz niszczenie zadrzewień, czy nieużytków sprawia, że owady te giną.

Konsekwencje wymierania zapylaczy

Blisko 80% naszych rodzimych upraw należy do roślin owadopylnych. By owoce dobrze się zawiązały, konieczne jest kilka wizyt latających zapylaczy. Na przykład owoc maliny wymaga około 6 wizyt na 1 kwiecie, truskawka od 15-20 odwiedzin. Pojawianie się niedostatecznie wykształconych, małych owoców jest najczęściej skutkiem niewystarczającego zapylenia kwiatów. Zbyt mała ilość zapylaczy wiąże się więc z ogromnymi stratami gospodarczymi, które mogą być liczone w miliardach złotych.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Poważniejszym problemem jest fakt, że bez zapylania mogą całkowicie zniknąć niektóre gatunki roślin, które stanowią źródło pokarmu zwierząt i ludzi. Jest więc obawa, że wraz ze zniknięciem pszczół, znikną też inne organizmy.

Lecznicze produkty pszczół

Oprócz zapewnienia ciągłości upraw pszczoły wytwarzają substancje o właściwościach wysoce prozdrowotnych. Najpopularniejszym produktem tych małych stworzeń jest miód. Ma on wiele wartości odżywczych i leczniczych, które cenione są już od wieków. Z kolei propolis, chętnie wykorzystywany jest w leczeniu przeziębienia i chorób układu pokarmowego. Pszczeli kit przyspiesza regenerację tkanek, a jad stosowany jest w leczeniu reumatyzmu. Inne produkty, jak pierzga czy pyłek, wspomagają odporność, działają przeciwzapalnie i detoksykacyjnie.

***

Wymieranie owadów zapylających jest zjawiskiem globalnym i zagraża całej cywilizacji. Działania, które pomogą w ochronie tych gatunków, mogą nas uchronić przed ogromną klęską ekologiczną i gospodarczą.

Ten artykuł pochodzi z serii “Wielki Dzień Pszczół”. Chcesz dowiedzieć się więcej? Kliknij tutaj!