Dom w Andach z zielonym dachem zbudowany z kamieni znalezionych w okolicy

Projektanci z Opus Studio z Medellin, tworząc projekt Gozu House, postawili na pierwszym miejscu na naturę. Dom ten znajduje się w niewielkiej prowincji Kolumbii – Antioquia, która ulokowana jest na zboczu Andów. Dokładnie w takim miejscu stanął Gozu House. Dzięki staraniom projektantów budynek doskonale wtapia się w otoczenie, wykorzystując do tego naturalny kamień, którym pokryto elewacje, czy zielone dachy skutecznie maskujące i stapiające się z roślinnością.

one story home with glass entrance

Fotowoltaika od Columbus Energy

Dom znajduje się na wysokości około 2195 metrów nad poziomem morza. Rodzinna posiadłość ma powierzchnię niemalże 465 m2. Gozu House znajduje się w zielonej dolinie w Andach.

Budynek składa się z trzech niezależnych modułów, które połączone są wspólnym, nieregularnym dachem. Poszarpana sylwetka nawiązuje do panoramy gór, widzianej w tle.

home with courtyard with pool

Dzięki niskiej i wydłużonej sylwetce dom ten wtapia się w otoczenie. Do budowy wykorzystano drewno sosnowe oraz naturalny kamień, który pozyskano w okolicy. Skutecznie maskuje to dom i pomaga mu we wtopieniu się w okolicę.

Wejście do domu znajduje się pomiędzy dwoma skrzydłami budynku. Za nim ciągnie się korytarz, który przechodzi przez cały dom i otacza wewnętrzne patio.

kitchen lined with windows pool in courtyard

Duże szklane panele i przesuwane drzwi pozwalają na zacieranie granicy pomiędzy przestrzenią w domu i poza nim. Zabieg taki zastosowano w wielu miejscach budynku. Sercem domu jest otwarte patio z basenem na środku. Całość otoczona jest drewnianym tarasem.

bedroom with stone walls living space with dark wood flooring

Aby stworzyć dom, który jest wydajny energetyczne, architekci wykorzystali szereg strategii pasywnych. Na przykład salon jest zorientowany na wschód, dzięki czemu jest przez większość dnia dobrze doświetlony. Z kolei sypialnia znajduje się na zachodzie, dzięki czemu jest zacieniona.

Zielony dan pełni nie tylko rolę ‘kamuflażu’ budynku. Jest on także dodatkową warstwą izolującą budynek, która minimalizuje zapotrzebowanie na energię elektryczną. Dodatkowo, dzięki swojej dużej pojemności termicznej, zwiększa komfort mieszkania w Gozu House.

night scene of home with pool

źródło: inhabitat, Opus Studio