Ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku, które się nie topią. Fanaberia czy ochrona środowiska?

Ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku, które się nie topią. Fanaberia czy ochrona środowiska?

Te niezawierające plastiku „galaretki” nie topią się, są kompostowalne i antybakteryjne. Ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku można zaprojektować lub przyciąć do dowolnego potrzebnego kształtu i rozmiaru. Na czym polega ta technologia i czy może pomóc chronić środowisko?

Ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku

Kostki chłodzące są miękkie w dotyku jak żelatyna i zmieniają kolor w zależności od temperatury. Zawierają ponad 90% wody, inne składniki utrzymują i stabilizują kształt kostek. Na pomysł wpadł zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.

Kiedy lód się topi, nie nadaje się już do ponownego użytku. Pomyśleliśmy, że możemy zrobić tzw. lód stały, który służyłby do chłodzenia i można by użyć go wielokrotnie  – powiedział Gang Sun, profesor na Wydziale Inżynierii Biologicznej i Rolniczej Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.

Można użyć go do chłodzenia, a potem opłukać wodą i włożyć do zamrażarki, aby ponownie zamrozić przed następnym użyciemdodał Sun.

Naukowcy mają nadzieję, że jako materiał chłodzący ostatecznie wykorzystają przetworzone odpady rolnicze lub inne produkty uboczne produkcji.

20211006 ice cube 2910
20211006 ice cube 3092
Kostki mogą mieć różne kształty, źródło: ucdavis.edu

– Chcemy mieć pewność, że jest to zrównoważona technologiapowiedział Luxin Wang, profesor nadzwyczajny na Wydziale Nauki o Żywności i Technologii Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.

Skąd wziął się pomysł na ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku?

Ścieki z targu rybnego i spleśniałe bloki lodu

Naukowcy rozpoczęli pracę nad kostkami po tym, jak zauważyli, jak wiele lodu zużywa się w zakładach przetwórstwa rybnego. W takich warunkach może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego, czyli transmisji drobnoustrojów, bakterii i alergenów.

Ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku mogą chłodzić owoce morza i ograniczać namnażanie się bakterii, źródło: Luxin Wang,  ucdavis.edu
Ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku mogą chłodzić owoce morza i ograniczać namnażanie się bakterii, źródło: Luxin Wang, ucdavis.edu

Ilość lodu wykorzystywanego przez zakłady przetwórstwa rybnego jest ogromna. Musimy kontrolować te patogenykomentował naukowiec Luxin Wang.

Naukowcy zwrócili też uwagę na problem pleśni znajdującej się w plastikowych opakowaniach do lodu używanych do pakowania szkolnych obiadów dla dzieci. Takie opakowania często spotykane są także przy wysyłce żywności.

Na szczęście pojawiła się ekologiczna i antybakteryjna alternatywa.

Alternatywa dla lodu

Ekologiczne kostki lodu wielokrotnego użytku stanowią alternatywę dla tradycyjnego lodu i mogą potencjalnie zmniejszyć zużycie wody, a zatem ograniczyć wpływ na środowisko. Mogą łatwiej utrzymać stabilną temperaturę, co dodatkowo ogranicza psucie się żywności.

Testy wykazały, że kostki mogą znieść obciążenie do ok. 10 kg bez zmiany formy. Są ciekawą alternatywną dla firm przygotowujących posiłki, firm transportowych i producentów żywności, którzy muszą przechowywać produkty w niskiej temperaturze. 

Chcesz poznać więcej ekologicznych technologii chłodzenia żywności? Zobacz artykuł: 

źródło: ucdavis.edu

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.