Według najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) około 30% światowej żywności jest przez ludzi tracona lub marnowana. Z kolei według Joint Research Centre (JRC) gospodarstwa domowe na terenie samej Unii Europejskiej w ciągu roku generują około 35,3 kg śmieci na jedną osobę, składających się tylko ze świeżych owoców i warzyw. Analitycy wskazują, że około 14,2 kg z tej ilości to owoce i warzywa, których wyrzucenia i zmarnowania można uniknąć.
Około 88 milionów ton żywności marnuje się rocznie w UE, a związane z tym koszty szacuje się na 143 miliardy euro. Owoce i warzywa stanowią około 50% odpadów żywnościowych wytwarzanych przez gospodarstwa domowe w UE. Obejmują one około 30% naszych zakupów. Część ich masy to odpady niejadalne np. skórki czy liście.
Specjaliści wskazują, że można wszechogarniające marnotrawstwo żywnościowe zmniejszyć, stosując odpowiednie w krajach strategie zapobiegania, których ewidentnie brakuje. Niejadalnymi częściami produktów można zarządzać w sposób zrównoważony na etapie produkcji i poddawać recyklingowi w celu wykorzystania w gospodarce o obiegu zamkniętym. Istotny jest komunalny system segregacji odpadów, który obejmowałby także pojemniki tylko na odpady biodegradowalne. Nie jest to innowacyjne rozwiązanie, jednak taki system nie istnieje wszędzie, a w praktyce skórki, inne resztki owoców i warzyw wyrzuca się do odpadów mieszanych.
Autorzy opracowali model pozwalający oszacować ilość możliwych do uniknięcia odpadów z owoców i warzyw z gospodarstw domowych generowanych na terenie UE. Chociaż zakupy świeżych warzyw są niższe w Wielkiej Brytanii niż np. w Niemczech, ilość nieuniknionych odpadów na jednego mieszkańca jest prawie taka sama, podczas gdy ilość możliwych do uniknięcia marnotrawstwa jest wyższa w Wielkiej Brytanii. Uważa się, że te kraje, w których obywatele wydają większy dochód na żywność generują mniej odpadów, których można uniknąć.
Eksperci wskazują, że ilość wyrzucanych owoców i warzyw jest różna w każdym kraju i zależy ona nie tylko od statusu majątkowego, ale także czynników kulturowych i wzorców konsumpcji. Poniższa grafika przedstawia ilość świeżych owoców i warzyw zakupionych, skonsumowanych i zmarnowanych w wybranych krajach UE.
Źródło: www.foodingredientsfirst.com
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.