Wiadomości OZE Europejskie rodziny marnują miliardy ton owoców i warzyw 23 sierpnia 2018 Wiadomości OZE Europejskie rodziny marnują miliardy ton owoców i warzyw 23 sierpnia 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Ochrona środowiska Trwa wielka podróż dookoła Bałtyku. Aktywiści właśnie przeszli polskie wybrzeże Ekspedycja Save The Baltic Sea to akcja, w ramach której aktywiści chcą obejść Bałtyk dookoła. Wędrówka zaczęła się 11 marca, a cała grupa właśnie zakończyła podróż wzdłuż polskiego wybrzeża. Ekspedycja spędziła dwadzieścia dni w naszym kraju, spotykając się z lokalnymi naukowcami, działaczami na rzecz środowiska i studentami, aby dowiedzieć się więcej o stanie i przyszłości polskich brzegów Bałtyku. Według najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) około 30% światowej żywności jest przez ludzi tracona lub marnowana. Z kolei według Joint Research Centre (JRC) gospodarstwa domowe na terenie samej Unii Europejskiej w ciągu roku generują około 35,3 kg śmieci na jedną osobę, składających się tylko ze świeżych owoców i warzyw. Analitycy wskazują, że około 14,2 kg z tej ilości to owoce i warzywa, których wyrzucenia i zmarnowania można uniknąć. Reklama Około 88 milionów ton żywności marnuje się rocznie w UE, a związane z tym koszty szacuje się na 143 miliardy euro. Owoce i warzywa stanowią około 50% odpadów żywnościowych wytwarzanych przez gospodarstwa domowe w UE. Obejmują one około 30% naszych zakupów. Część ich masy to odpady niejadalne np. skórki czy liście. Specjaliści wskazują, że można wszechogarniające marnotrawstwo żywnościowe zmniejszyć, stosując odpowiednie w krajach strategie zapobiegania, których ewidentnie brakuje. Niejadalnymi częściami produktów można zarządzać w sposób zrównoważony na etapie produkcji i poddawać recyklingowi w celu wykorzystania w gospodarce o obiegu zamkniętym. Istotny jest komunalny system segregacji odpadów, który obejmowałby także pojemniki tylko na odpady biodegradowalne. Nie jest to innowacyjne rozwiązanie, jednak taki system nie istnieje wszędzie, a w praktyce skórki, inne resztki owoców i warzyw wyrzuca się do odpadów mieszanych. Autorzy opracowali model pozwalający oszacować ilość możliwych do uniknięcia odpadów z owoców i warzyw z gospodarstw domowych generowanych na terenie UE. Chociaż zakupy świeżych warzyw są niższe w Wielkiej Brytanii niż np. w Niemczech, ilość nieuniknionych odpadów na jednego mieszkańca jest prawie taka sama, podczas gdy ilość możliwych do uniknięcia marnotrawstwa jest wyższa w Wielkiej Brytanii. Uważa się, że te kraje, w których obywatele wydają większy dochód na żywność generują mniej odpadów, których można uniknąć. Eksperci wskazują, że ilość wyrzucanych owoców i warzyw jest różna w każdym kraju i zależy ona nie tylko od statusu majątkowego, ale także czynników kulturowych i wzorców konsumpcji. Poniższa grafika przedstawia ilość świeżych owoców i warzyw zakupionych, skonsumowanych i zmarnowanych w wybranych krajach UE. Źródło: www.foodingredientsfirst.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.