Ekologia Farma wertykalna Nordic Harvest. Rośliny pełne zdrowia 11 lutego 2021 Ekologia Farma wertykalna Nordic Harvest. Rośliny pełne zdrowia 11 lutego 2021 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Duńska Nordic Harvest jest jedną z największych farm wertykalnych na świecie. Farma leży przy Grønttorvet w pobliżu Kopenhagi. Na 14 piętrach przy użyciu oświetlenia LED uprawia się tutaj zioła, sałaty i inne rośliny. Nordic Harvest to odpowiedź na wymagający klimat krajów nordyckich, zrównoważone rolnictwo oraz na wzrastające zapotrzebowanie na wolne od pestycydów i chemii pożywienie. Reklama Zrównoważona produkcja żywności Nordic Harvest przypomina nieco schemat ogrodu wertykalnego i w praktyce jest niczym innym, jak właśnie wertykalną farmą, czyli nowoczesnym rozwiązaniem, służącym zrównoważonym uprawom w zamkniętych pomieszczeniach. Z wertykalnym ogrodem łączy tę formę upraw fakt pionowego i piętrowego umieszczenia roślin na specjalnych płaszczyznach. Wykorzystuje się tutaj zjawisko hydroponiki – rośliny wzrastają w samej wodzie. źródło: Nordic Harvest Ta forma upraw roślinnego pożywienia wykorzystuje możliwie jak największą przestrzeń do wzrostu roślin, co zwiększa ilość plonów na danym obszarze. Autorzy Nordic Harvest podkreślają, że projekt jest w pełni kontrolowany, dlatego można na bieżąco śledzić wzrost roślin i ulepszać im warunki, o ile zajdzie taka potrzeba. Zioła i sałaty Idea Nordic Harvest to rozwiązanie, promujące nowoczesny i zbilansowany, ale także zrównoważony model wytwarzania pożywienia. Taką formę upraw mogą docenić szczególnie kraje skandynawskie i nordyckie, gdyż tam trudno o duże plony na wulkanicznej czy górzystej glebie wśród skał. Stąd też nazwa projektu, która w wolnym tłumaczeniu znaczy “nordycką uprawę”. Pomysłodawcy dostarczają moc ziół i sałat, wśród nich znajdziemy miętę, kolendrę, bazylię, rukolę, młody szpinak, a wkrótce oregano, pietruszkę. Wszystko to wyhodowane bez pestycydów i nawozów. Rośliny nie mają wrogów w postaci szkodników ani zarodników grzybów, ponieważ wzrastają w samej wodzie, bez gleby. Świadomy i zrównoważony rozwój od początku do końca Nordic Harvest dba o zrównoważony rozwój na każdym etapie swoich działań. Wykorzystuje ekologiczne nasiona, a energia do oświetlenia i zasilenia wzrostu roślin pochodzi aż w 100% ze źródła energii wiatrowej. Autorzy podkreślają, że nie marnują wody i zużywają jej dużo mniej, niż w przypadku standardowego gospodarstwa. – W rzeczywistości używamy tylko wody znajdującej się w roślinach, gdy opuszczają naszą farmę cała woda i zawarte w niej składniki odżywcze są poddawane recyklingowi. – mówią autorzy. Ogród wertykalny. Czym jest ta roślinna konstrukcja? Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.